×

Śnieżka, zimowa sałatka




Sałatka warstwowa "Śnieżka"

Sałatka jest efektowna i "mega smaczna",  jak powiedział mój kolega Kamil.
Sałatka świetnie sprawdzi się na imprezach ze znajomymi jak na rodzinnych spotkaniach. Sałatkę podawać w przezroczystej salaterce, aby pięknie prezentowała się na stole.


  SKŁADNIKI:  

Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm

  • 6 ugotowanych jajek
  • 200 g sera żółtego
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki fileta z makreli w oleju (po 170 g) lub tuńczyka w sosie własnym, lub wędzona makrela (bez ości)
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-6 dużych łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku





   WYKONANIE:   

W oryginalnym przepisie, który dostałam od mojej koleżanki Ani do sałatki dodaje się filet z makreli w oleju, ale przecież nie każdy ją lubi. Dlatego też, można spokojnie ją zamienić na tuńczyka w sosie własnym albo na wędzoną makrelę, w której należy uważać na ości. Z ugotowanych jajek żółtka oddzielić od białek. Białka zetrzeć na tace o dużych oczkach. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć je przez praskę do żółtek oraz dodać 2 łyżki majonezu. Wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w małą kostkę. Filety z makreli odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Jeżeli dodajecie tuńczyka to zazwyczaj jest on już rozdrobniony, a jeśli dodajecie wędzoną makrelę, to najpierw musicie obrać ją ze skóry i wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi. Szczypiorek posiekać. Marchewki pokroić w mała kostkę.

Składniki układać warstwowo w salaterce:

  1. na spodzie salaterki rozłożyć ser
  2. posmarować pastą z żółtek
  3. wyłożyć paprykę
  4. rozłożyć makrelę
  5. posypać szczypiorkiem
  6. posmarować majonezem
  7. wyłożyć marchewkę
  8. ponownie posmarować majonezem
  9. na wierzch wysypać równomiernie białka 

Sałatka schłodzić kilka godzin, ponieważ najlepiej smakuje, kiedy smaki się "przegryzą".






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger