×

Śledzie po kaszubsku... moje ulubione


 Śledzie po kaszubsku to moje ulubione śledziki, ponieważ lubię ten słodkawy posmak śliwek. Mam do nich też ogromny sentyment, ponieważ mój tata przygotowywał je zawsze na święta Bożego Narodzenia. Do dziś jest mi brak tych cudownych rodzinnych chwil...


Śledzie po kaszubsku



   SKŁADNIKI:   

  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - około 350 g
  • 3 czerwone cebule ok. 300 g
  • 50 g suszonych śliwek (nie wędzonych) lub rodzynek 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • łyżka octu winnego czerwonego
  • łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu 






   WYKONANIE:   

Filety śledziowe kupione w sklepie są wyjęte z solanki, dlatego ich przygotowanie musimy zacząć od wymoczenia. Możemy moczyć je w wodzie kilkakrotnie zmieniając wodę, albo wymoczyć w mleko. Następnie śledzie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na 2-3 cm paski po skosie. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę lub w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju. Wsypać  cebulę i podsmażać ją do zeszklenia i aby zrobiła się miękka, ale nie przysmażyć jej za bardzo. Do cebuli dodać śliwki pokrojone w paseczki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać j i podsmażać na niskiej mocy palnika przez 5 minut. 

Wskazówka: Śliwki lub ich część można zamienić na rodzynki. 

Dołożyć koncentrat, a na końcu dodać łyżkę octu z czerwonego wina i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i podgrzewać kilka minut. Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków warstwami. Warstwa warzyw, warstwa śledzi i tak na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku są gotowe do jedzenia już na drugi dzień a w lodówce możesz je trzymać nawet ok. 10 dni.



Prawidłowe moczenie śledzi krok po kroku:

Śledzie moczymy po to, by pozbyć się ich mocnego rybnego zapachu i nadmiaru soli. Moczenie śledzi może potrwać od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. W czym i jak długo moczyć śledzie? To zależy od rodzaju śledzia i sposobu jego przechowywania:

  • Śledzie solone z beczki moczymy około 24 godzin, często zmieniając wodę
  • Śledzie z solanki moczymy około 1 godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną 1 godzinę.
  • Śledzie matiasy sprzedawane w oleju możemy moczyć w wodzie krócej, bo nawet 10-15 minut.
  • Jeśli natomiast chcemy uzyskać delikatniejszy smak, najlepiej jest moczyć śledzie w mleku. 
  • Osoby, które lubią śledzie marynowane, a nie mogą jeść octu, powinny wymoczyć solone ryby w maślance. Nada im ona nieco kwaskowaty smak i specyficzną kruchość.
Czy moczyć śledzie w całości czy tylko filety?
Śledzie możemy namaczać w całości lub w formie filetów. Pamiętajmy jednak, że wcześniej namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze w smaku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger