Śledzie po kaszubsku... moje ulubione
Śledzie po kaszubsku
SKŁADNIKI:
- 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - około 350 g
- 3 czerwone cebule ok. 300 g
- 50 g suszonych śliwek (nie wędzonych) lub rodzynek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżka octu winnego czerwonego
- łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki gorczycy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
WYKONANIE:
Filety śledziowe kupione w sklepie są wyjęte z solanki, dlatego ich przygotowanie musimy zacząć od wymoczenia. Możemy moczyć je w wodzie kilkakrotnie zmieniając wodę, albo wymoczyć w mleko. Następnie śledzie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na 2-3 cm paski po skosie. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę lub w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju. Wsypać cebulę i podsmażać ją do zeszklenia i aby zrobiła się miękka, ale nie przysmażyć jej za bardzo. Do cebuli dodać śliwki pokrojone w paseczki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać j i podsmażać na niskiej mocy palnika przez 5 minut.
Wskazówka: Śliwki lub ich część można zamienić na rodzynki.
Dołożyć koncentrat, a na końcu dodać łyżkę octu z czerwonego wina i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i podgrzewać kilka minut. Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków warstwami. Warstwa warzyw, warstwa śledzi i tak na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku są gotowe do jedzenia już na drugi dzień a w lodówce możesz je trzymać nawet ok. 10 dni.
Prawidłowe moczenie śledzi krok po kroku:
Śledzie moczymy po to, by pozbyć się ich mocnego rybnego zapachu i nadmiaru soli. Moczenie śledzi może potrwać od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. W czym i jak długo moczyć śledzie? To zależy od rodzaju śledzia i sposobu jego przechowywania:
- Śledzie solone z beczki moczymy około 24 godzin, często zmieniając wodę
- Śledzie z solanki moczymy około 1 godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną 1 godzinę.
- Śledzie matiasy sprzedawane w oleju możemy moczyć w wodzie krócej, bo nawet 10-15 minut.
- Jeśli natomiast chcemy uzyskać delikatniejszy smak, najlepiej jest moczyć śledzie w mleku.
- Osoby, które lubią śledzie marynowane, a nie mogą jeść octu, powinny wymoczyć solone ryby w maślance. Nada im ona nieco kwaskowaty smak i specyficzną kruchość.
Czy moczyć śledzie w całości czy tylko filety?
Śledzie możemy namaczać w całości lub w formie filetów. Pamiętajmy jednak, że wcześniej namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz