Śnieżka, zimowa sałatka
Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
- 6 ugotowanych jajek
- 200 g sera żółtego
- 3 ugotowane marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki fileta z makreli w oleju (po 170 g) lub tuńczyka w sosie własnym, lub wędzona makrela (bez ości)
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 4-6 dużych łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
W oryginalnym przepisie, który dostałam od mojej koleżanki Ani do sałatki dodaje się filet z makreli w oleju, ale przecież nie każdy ją lubi. Dlatego też, można spokojnie ją zamienić na tuńczyka w sosie własnym albo na wędzoną makrelę, w której należy uważać na ości. Z ugotowanych jajek żółtka oddzielić od białek. Białka zetrzeć na tace o dużych oczkach. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć je przez praskę do żółtek oraz dodać 2 łyżki majonezu. Wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w małą kostkę. Filety z makreli odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Jeżeli dodajecie tuńczyka to zazwyczaj jest on już rozdrobniony, a jeśli dodajecie wędzoną makrelę, to najpierw musicie obrać ją ze skóry i wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi. Szczypiorek posiekać. Marchewki pokroić w mała kostkę.
Składniki układać warstwowo w salaterce:
- na spodzie salaterki rozłożyć ser
- posmarować pastą z żółtek
- wyłożyć paprykę
- rozłożyć makrelę
- posypać szczypiorkiem
- posmarować majonezem
- wyłożyć marchewkę
- ponownie posmarować majonezem
- na wierzch wysypać równomiernie białka
Sałatka schłodzić kilka godzin, ponieważ najlepiej smakuje, kiedy smaki się "przegryzą".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz