Kotlety z ziemniaków i sera - klasyka PRL-u
Kotlety z ziemniaków i sera
czyli szybki obiad za grosze
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kotlety ziemniaczane to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Będą doskonale smakować z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 jajka
- 1/2 kg białego sera
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, ugotować, ostudzić. Cebulę obrać drobno posiekać i zeszklić na
oleju.
Ostudzone
ziemniaki rozgnieść , dodać cebulę i gałkę muszkatołową. Do masy
dodać mąkę, jajka, rozgnieciony biały ser, przyprawić solą i pieprzem, za pomocą malaksera lub innego urządzenia rozdrabniającego i mieszającego dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Z masy
uformować wałek, podzielić go na części i formować kotlety.
Smażyć na oleju na złoto.
Podawać z dowolnym sosem, u mnie razem z pulpecikami w sosie pomidorowym, na który przepis znajdziecie poniżej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz