Pulpeciki w sosie pomidorowym... smak dzieciństwa
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Nie ma to jak rozpływające się w ustach pulpeciki w pysznym sosie pomidorowym na obiad. To wspomnienie z dzieciństwa, więc smakują jak u mamy. Przepis jest banalnie prosty, a aksamitny sos pomidorowy idealnie pasuje do kasz, makaronów, ziemniaków itp.
PULPETY:
- 500 g mięsa mielonego mieszanego
- 1 zwykła bułka (nie musi być czerstwa)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczka rozmarynu
SOS POMIDOROWY:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
DODATKOWO:
- mąka do obtoczenia klopsów
- 1 litr bulionu
WYKONANIE:
Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem. Cebulę pokroić drobno w kostkę. Do mięsa wbić jajka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dłoń moczyć w wodzie i formować pulpety. Ich wielkość zależy od Waszych upodobań.
Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.
Do szerokiego garnka wlać 1 litr dowolnego bulionu. Bulion zagotować i dodać marchewki starte na tarce o dużych oczkach. Następnie zmniejszyć moc palnika i do garnka ostrożnie przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i gotować klopsiki. Wlać passatę pomidorową i zagotować. Dodać przyprawy.
Przemieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Całość gotować pod przykryciem na małej mocy palnika jeszcze przez 20 - 30 minut. Sos można zagęścić mąką. Pulpeciki w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami lub kaszą albo tak jak u mnie z kotletami z ziemniaków i sera. Przepis na nie znajdziecie poniżej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz