Placek po zbójnicku
Placek po zbójniku
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g smalcu lub oleju
- lub 20 g oleju rzepakowego
- 500 - 600 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 350 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca rozgniecionych
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 - 120 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g mąki pszennej ( 1 duża łyżka)
- 1 łyżka pudru z grzybów
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- kwaśna śmietana 12% do dekoracji
- 1200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 120 - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych lub 120 g płatków jaglanych błyskawicznych
- 3 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- ¼ - ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, do smażenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
Gulasz:
Cebulę pokroić na półtalarki i ćwierć talarki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i dodać wołowinę i dusić tak długo aż mięsko będzie półtwarde. Następnie dodać szklankę wody, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i rozgnieciony jałowiec. Gotować ok. 40 min. Dodać paprykę, pieczarki i boczek. Gotować jeszcze 15 minut. Do kubka wlać 100 g wody i dużą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gulasz doprawić pudrem grzybowym, paprykę ostrą, rozmarynem, pieprzem i solą. Na końcu dodać rozmieszaną mąkę i całość dokładnie wymieszać. Gotowe.
Placki ziemniaczane:
Do robota kuchennego z ostrzem do tarcia ziemniaków włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać płatki owsiane i rozdrobnić. Następnie przełożyć do miski, dodać jajka, majeranek, pieprz, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Nałożyć 4-5 czubatych łyżek masy ziemniaczanej, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 20 cm). Placek smażyć z obu stron na średniej mocy palnika tak, aby nabrał złotobrązowego koloru i był chrupiący. Usmażony placek odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 5 placków. Placki ziemniaczane po zbójnicku podawać bezpośrednio po przygotowaniu z gulaszem, z kleksem kwaśnej śmietany i udekorować tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz