Karkówka duszona z marchewką i cebulą
Tak uduszona karkówka jest delikatna, idealnie miękka i aromatyczna. Polubi ją każdy, tym bardziej, że jest przygotowana z łatwo dostępnych, tanich składników. Można ją doprawić ulubioną, gotową mieszanką przypraw do mięs. Będzie bardzo dobrze smakować zarówno z ziemniakami jak i kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ryżem czy kaszą. Możną ją podać np. z surówką z pekinki:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/01/surowka-z-kapusty-pekinskiej-pora.html
- ok. 600 g karkówki w plastrach
- duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 szklanek wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie wędzona papryka, majeranek i odrobina mąki do posypania karkówki (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do mięs)
- opcjonalnie natka pietruszki
Karkówkę pokroić na plastry. Oprószyć je przyprawami. Następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron.
Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w półtalarki lub ćwierć talarki cebulę i marchewkę pokrojoną w grubsze talarki.
Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała wszystkie składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Dusić do miękkości około 60-90 minut, do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. 1/3 szklanki wody rozmieszać z mąką, stopniowo dodawać do sosu kontrolując gęstość, ewentualnie doprawić . Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz