×

Karkówka duszona z marchewką i cebulą




Karkówka duszona z marchewką i cebulą


Tak uduszona karkówka jest delikatna, idealnie miękka i aromatyczna. Polubi ją każdy, tym bardziej, że jest przygotowana z łatwo dostępnych, tanich składników. Można ją doprawić ulubioną, gotową mieszanką przypraw do mięs. Będzie bardzo dobrze smakować zarówno z ziemniakami jak i kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ryżem czy kaszą. Możną ją podać np. z surówką z pekinki:

https://sielskagosia.blogspot.com/2024/01/surowka-z-kapusty-pekinskiej-pora.html



  SKŁADNIKI:  

  • ok. 600 g karkówki w plastrach
  • duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 szklanek wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie wędzona papryka, majeranek i odrobina mąki do posypania karkówki (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do mięs)
  • opcjonalnie natka pietruszki





  WYKONANIE:  

Karkówkę pokroić na plastry. Oprószyć je przyprawami. Następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. 



Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w półtalarki lub ćwierć talarki cebulę i marchewkę pokrojoną w grubsze talarki. 



Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała wszystkie składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.



 Dusić do miękkości około 60-90 minut, do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  1/3 szklanki wody rozmieszać z mąką, stopniowo dodawać do sosu kontrolując gęstość, ewentualnie doprawić . Posypać natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger