×

Spaghetti bolognese Agnieszki




Spaghetti bolognese to niezwykle pyszne i łatwe do zrobienia danie.
Przygotuje je każdy, niezależnie od tego czy potrafi gotować czy też w kuchni stawia w dopiero pierwsze kroki.  Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Agnieszki i różni się on nieco od typowego przepisu na włoskie bolognese, a czy Wam posmakuje? Wypróbujcie!
My zjedliśmy je z apetytem 😀


Spaghetti bolognese


  SKŁADNIKI:  

  • 2 łyżki oleju
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 700 g mielonego mięsa ( najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 400 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400-500 g passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • makaron spaghetti lub inny gruby typu świderki, kolanka, kokardki
  • parmezan do posypania wierzchu



  WYKONANIE:  

Cebulę i seler naciowy pokroić dość drobno. Marchewki zetrzeć na tarce o średnich lub większych oczkach. 



Na oleju podsmażyć najpierw cebulę, a po dwóch minutach dodać marchewki, seler, a także przeciśnięty przez praskę czosnek  Mieszać i smażyć przez 2-3 minuty na średniej mocy palnika.  



Do podsmażonych warzyw dodać mielone mięso, a także sól, pieprz, paprykę słodką, a także zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez około 7 minut na średniej mocy palnika, co chwilę mieszając. Ważne, aby nie zrobiły się jakieś większe grudki mięsa. 



Dolać bulion np. warzywny. Jeśli chcesz pominąć wino, wtedy po prostu dodaj więcej bulionu. Dodać koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową lub pomidory krojone z puszki. Jeśli tylko posiadam to dodaję dodatkowo posiekane świeże listki bazylii. Gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Po godzinie gotowania sosu nastawić wodę na makaron spaghetti. W tym czasie zdjąć pokrywkę z sosu i smażyć (jeszcze przez ten czas gotowania makaronu, około 10-12 minut) do momentu zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku np. solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii czy ziołami prowansalskimi. Jeśli chodzi o gotowanie makaronu to posolić wodę dopiero w momencie kiedy ona zakipi. Wtedy też wrzucić makaron. Gotować go według wskazań producenta, co chwilę mieszając, aby nam się nie posklejał. Odcedzić na sitku i od razu polać go strumieniem zimnej wody. Na talerze przełożyć gorący makaron, polać sosem bolońskim i posypać startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger