×

Pizza z kurczakiem tandoori


Pizza z kurczakiem tandoori


Smak pizzy, który nas zaskoczył. Na urodzinach zaś był daniem, które sprawdziło się w 100%. Mama jak tylko przyjechała i poczuła zapach świeżo pieczonej pizzy od razu powiedziała, że to na pewno z okazji Dnia Pizzy, który obchodzony jest 9 lutego. U nas akurat nie miało to znaczenia, my po prostu mieliśmy na nią ochotę. Do przepisu wrócę na pewno jeszcze nie raz.


  CIASTO DROŻDŻOWE:  

  • 280 g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do oprószenia)
  • 140 g letniej wody
  • 20 g drożdży świeżych (pokruszonych) lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli




  FARSZ:  

  • 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki 
  • 20 g sera żółtego, np. ementaler, gouda, pokrojonego na kawałki
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 250 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w 1-2 cm kostkę, osuszonego papierowym ręcznikiem 
  • 2 łyżeczki curry
  • 200 g śmietany  36% tłuszczu
  • 60 g słodkiego sosu chili
  • 2 czerwone papryki pokrojone w 1-2 cm paski lub 4 -5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
  • 2 małe cebule pokrojone w 3 mm piórka
  • 1 łyżeczka soli

  WYKONANIE:  

Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella i ser żółty, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, 20 g oliwy, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. W tym czasie natłuścić miskę oliwą a następnie przełożyć do niej wyrobione ciasto. 




Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Do małego garnka wlać pozostałe 20 g oliwy i wrzucić posiekany drobniutko czosnek. Udusić. Następnie dodać kurczaka i zrumienić na dużej mocy palnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dużą kwadratową blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zrumienione mięso przełożyć do innego naczynia. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę curry i 1 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto. Do naczynia miksującego włożyć śmietankę 36%, dodać słodki sos chili, pozostałą 1 łyżeczkę curry i 1 łyżeczkę soli, wymieszać. Sos rozprowadzić równomiernie na cieście,




posypać rozdrobnionym serem, 




Jeżeli używacie świeżej papryki to pokroić ją w 1-2 cm paski i rozsypać po serze. Jeśli jednak nie posiadacie świeżej papryki, to wystarczy że użyjecie papryką słodkiej w proszku. Na paprykę wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę. 




Na cebuli ułożyć zrumienionego kurczaka. 



Pizzę piec 20-30 min (220°C). 

Wskazówka:
Gęstą śmietanką 36% można zamienić serem mascarpone lub kremowym serkiem śmietankowym. Nie należy używać kwaśnej śmietany, ponieważ może zwarzyć się pod wpływem temperatury.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger