Pizza z kurczakiem tandoori
Pizza z kurczakiem tandoori
Smak pizzy, który nas zaskoczył. Na urodzinach zaś był daniem, które sprawdziło się w 100%. Mama jak tylko przyjechała i poczuła zapach świeżo pieczonej pizzy od razu powiedziała, że to na pewno z okazji Dnia Pizzy, który obchodzony jest 9 lutego. U nas akurat nie miało to znaczenia, my po prostu mieliśmy na nią ochotę. Do przepisu wrócę na pewno jeszcze nie raz.
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 280 g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do oprószenia)
- 140 g letniej wody
- 20 g drożdży świeżych (pokruszonych) lub 2 łyżeczki suchych drożdży
- 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
FARSZ:
- 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 20 g sera żółtego, np. ementaler, gouda, pokrojonego na kawałki
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 250 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w 1-2 cm kostkę, osuszonego papierowym ręcznikiem
- 2 łyżeczki curry
- 200 g śmietany 36% tłuszczu
- 60 g słodkiego sosu chili
- 2 czerwone papryki pokrojone w 1-2 cm paski lub 4 -5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
- 2 małe cebule pokrojone w 3 mm piórka
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella i ser żółty, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, 20 g oliwy, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. W tym czasie natłuścić miskę oliwą a następnie przełożyć do niej wyrobione ciasto.
Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Do małego garnka wlać pozostałe 20 g oliwy i wrzucić posiekany drobniutko czosnek. Udusić. Następnie dodać kurczaka i zrumienić na dużej mocy palnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dużą kwadratową blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zrumienione mięso przełożyć do innego naczynia. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę curry i 1 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto. Do naczynia miksującego włożyć śmietankę 36%, dodać słodki sos chili, pozostałą 1 łyżeczkę curry i 1 łyżeczkę soli, wymieszać. Sos rozprowadzić równomiernie na cieście,
posypać rozdrobnionym serem,
Jeżeli używacie świeżej papryki to pokroić ją w 1-2 cm paski i rozsypać po serze. Jeśli jednak nie posiadacie świeżej papryki, to wystarczy że użyjecie papryką słodkiej w proszku. Na paprykę wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę.
Na cebuli ułożyć zrumienionego kurczaka.
Pizzę piec 20-30 min (220°C).
Wskazówka:
Gęstą śmietanką 36% można zamienić serem mascarpone lub kremowym serkiem śmietankowym. Nie należy używać kwaśnej śmietany, ponieważ może zwarzyć się pod wpływem temperatury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz