×

Sałatka "Pychotka"


Sałatka "Pychotka"


To sprawdzony przepisz na sałatkę, którą można zrobić w pół godziny. Jest też lekką uniwersalną potrawą. Jej składniki nie stanowią problemu, ponieważ są dostępne w sklepach przez cały rok. Będzie super smakować jako jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. To także propozycja na lekki lunch lub na rodzinną kolację. Sprawdzi się na różne święta i uroczystości.  Bliscy i goście na pewno będą zachwyceni jej smakiem. 



  SKŁADNIKI:  

  • 200 g szynki dobrej jakości
  • 200 g wędzonego sera żółtego
  • 150 g makaronu
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży zielony ogórek


  SOS:  

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz


  WYKONANIE:  

Makaron ugotuj al dente. Odcedź i odstaw. Przygotuj sos. Jogurt grecki wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórek, szynkę i żółty ser pokrój w kostkę. Do makaronu dodaj kukurydzę, paprykę, ogórek, szynkę i żółty ser. Wlej sos i dokładnie wymieszaj.



Wskazówka 1:
Smak sosu możesz zaostrzyć, dodając ostrą musztardę dijon. 
Z kolei łagodny smak uzyskasz dzięki musztardzie miodowej. 

Wskazówka 2:

Wybierz swój ulubiony kształt makaronu. Najlepiej gdyby był drobny np. orzo (znany również jako Risoni). To mały, makaron kształtem przypominający ziarna ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger