Zapiekanka gołąbkowa... mega pyszna
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka, która smakuje prawie tak samo jak tradycyjne gołąbki, ale tylko prawie, ponieważ ser Grana Paddano, którym posypuje się jej wierzch "robi całą robotę", czyli nadaje zapiekance wyjątkowy i charakterystyczny smaczek. Jest mega pyszna. Przygotowuje się ją tak samo szybko jak i łatwo. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe, ale zasmakuje też Waszym znajomym podczas towarzyskich spotkań.
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 200g ryżu
- 400g kapusty pekińskiej do farszu (lub młodej kapusty zwykłej)
- 100g kapusty pekińskiej na wierzch (lub młodej kapusty zwykłej)
- 3 jajka
- 4 łyżki majeranku
- 150g tartego sera Mozzarella
- 100g tartego sera Grana Padano
- 100-150ml koncentratu pomidorowego
- plus 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 50ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- dowolna zielenina na wierzch (koperek, natka pietruszki lub bazylia)
w kostkę cebulę i przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, zawartość patelni, majeranek, jajka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, połowę tartego sera mozarella oraz poszatkowaną kapustę.
Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
W miseczce mieszamy passatę pomidorową, śmietankę, sól, pieprz i drugą część startego sera (trochę zostawiamy na sam wierch zapiekanki do posypania).
Na masę mięsno-ryżową wykładamy resztę poszatkowanej kapusty, zawartość miseczki z sosem i posypujemy startym serem.
Wskazówka:
Do posypania wierzchu zapiekanki użyć sera Mozzarella oraz ser tarty Grana Paddano .... To ten ostatni nada jej wyjątkowy smak.
Zapiekamy w 190 ‘C 1 godzinę.
Gotowe danie posypujemy koperkiem, natką pietruszki lub bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz