Młoda kapustka z marchewką i cebulką
Kapustka z marchewką i cebulką
Młoda kapusta jest produktem na czasie, więc i ona doczekała się jakiegoś przepisu ze swoim udziałem. Ja lubię robić młodą kapustę z marchewką i cebulą oraz dużą ilością koperku. My jadamy ją bez zabielania i zagęszczania mąką, ponieważ moim zdaniem psuje ona smak młodej kapusty. Jednak największą robotę w roli przyprawy robi tu koperek, a zatem nie żałujcie koperku!
Taka przygotowana kapusta może być dodatkiem do dania obiadowego ale może tez być osobnym daniem warzywnym.
SKŁADNIKI:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2-3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- oraz sok z 1/2 cytryny
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- koperek
WYKONANIE:
Na maśle podsmażamy cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowaną kapustę
oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, listek laurowy ziele angielskie
oraz sok z poł cytryny lub łyżkę octu. Po chwili zalewamy wszystko 1,5 szklanki wody
Gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Mieszamy wszystko razem. Jeśli jest kapusta i marchewka jest miękka dodajemy
posiekana natki koperku. Kapustę możemy zagęścić wodą wymieszaną z odrobiną mąki.
Można też zrobić jaj więcej i zamrozić w pojemniczkach.
Młodą kapustkę z marchewką i cebulką możemy podać z ziemniakami, ale też z kotletami, które my bardzo lubimy z tego przepisu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz