×

Młoda kapustka z marchewką i cebulką




Kapustka z marchewką i cebulką


Młoda kapusta jest produktem na czasie, więc i ona doczekała się jakiegoś przepisu ze swoim udziałem. Ja lubię robić młodą kapustę z marchewką i cebulą oraz dużą ilością koperku. My jadamy ją bez zabielania i zagęszczania mąką, ponieważ moim zdaniem  psuje ona smak młodej kapusty. Jednak największą robotę w roli przyprawy robi tu koperek, a zatem nie żałujcie koperku!
Taka przygotowana kapusta może być dodatkiem do dania obiadowego ale może tez być osobnym daniem warzywnym. 



  SKŁADNIKI:  
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2-3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • oraz sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • koperek


  WYKONANIE:  

Na maśle podsmażamy cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowaną kapustę
oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.




Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, listek laurowy ziele angielskie
oraz sok z poł cytryny lub łyżkę octu. Po chwili zalewamy wszystko 1,5 szklanki wody
Gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy.




Mieszamy wszystko razem. Jeśli jest kapusta i marchewka jest miękka dodajemy
posiekana natki koperku. Kapustę możemy zagęścić wodą wymieszaną z odrobiną mąki.
Można też zrobić jaj więcej i zamrozić w pojemniczkach.




Młodą kapustkę z marchewką i cebulką możemy podać z ziemniakami, ale też z kotletami, które my bardzo lubimy z tego przepisu:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger