Nie ma Wielkanocy... bez rzeżuchy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Warto więc wiedzieć jak i kiedy wysiać rzeżuchę, czyli nieodzowny symbol Świąt Wielkanocnych, by ozdobiła świąteczny stół.
tydzień przed Wielkanocą, najlepiej w Niedzielę Palmową
Jak siać rzeżuchę krok po kroku
Z uprawą rzeżuchy poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie ma ręki do roślin.
1. NASIONA - dostaniesz je wszędzie – w marketach, sklepach budowlanych i ogrodniczych oraz na straganach.
2. NACZYNIE - najlepiej wybrać mały talerzyk lub miseczkę, której dno wykładamy delikatnie zwilżoną watą. W zalewaniu należy być ostrożnym, podłoże ma być wilgotne, ale nie przelane.
3. WYSIEWANIE - partię nasion należy wysypać równomiernie na płasko wyłożonej wacie w wybranym naczyniu i delikatnie spryskać wodą, najlepiej spryskiwaczem.
4. KIEŁKOWANIE - nasz pojemnik z uprawą musi mieć odpowiednie warunki do wzrostu. Najlepiej ustawić go w miejscu, gdzie temperatura to maksymalnie 22 stopnie Celsjusza, a roślina będzie miała stały dostęp do światła.
5. OCZEKIWANIE - rzeżucha musi być regularnie podlewana, ale trzeba to robić z wyczuciem, za dużo wody doprowadzi do gnicia, a nie do wzrostu. Nasiona rozpoczną proces pęcznienia po pierwszym dniu, w kolejnych zauważymy wzrost kiełków. Po niecałym tygodniu ukaże nam się porządna łąka, która może sama w sobie stanowić ozdobę.
Rzeżucha ma mnóstwo korzyści dla zdrowia
Tak wygląda rzeżucha 2 dni po wysianiu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz