Poncze do nasączenia tortów i ciast
Ciasto biszkoptowe np. biszkopt, który później posłuży nam jako blat do tortu lub ciasta przekładanego dobrze jest nasączyć, aby ciasto nie wyszło za suche. Nie ma reguły na nasączenie, ale można zastosować poniższą zasadę:
- Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm użyć około 30 ml ponczu
- Na 1 blat o średnicy 20 cm i wysokości około 2 cm użyć około 45 ml ponczu
- Na 1 blat o średnicy 23 cm i wysokości około 2 cm użyć około 60 ml ponczu
- Na 1 blat o średnicy 26 cm i wysokości około 2 cm użyć około 75 ml ponczu
- Na 1 blat o średnicy 28 cm wysokości około 2 cm użyć około 90 ml ponczu
- Na 1 blat o średnicy 30 cm wysokości około 2 cm użyć około 100 ml ponczu
(1 cm średnicy więcej to 5 ml ponczu więcej)
Podczas pieczenia tortu korzystasz z domowych owocowych przetworów? Pozostały sok lub kompot możesz wykorzystać do nasączenia biszkoptu w owocowych i śmietankowych tortach. Jeśli sok jest zbyt słodki, możesz go rozcieńczyć.
woda + kilka kropel olejku
woda + wódka + sok z cytryny
Ten poncz najbardziej smakowicie prezentuje się z bitą śmietaną i waniliowymi kremami.
wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka
Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz postawić na nalewki i smakowe likiery, na przykład o owocowym smaku. Dobrze sprawdzi się też rum, whisky, wódka czy likier kokosowy z mlekiem. Smak trunku warto dopasować do smaku tortu – przykładowo, jeśli robisz tort szwarcwaldzki Czarnolas, możesz skorzystać z likieru wiśniowego, zaś tort kokosowy z białą czekoladą będzie natomiast świetnie smakować z likierem kokosowym.
Pamiętaj, że przed nasączeniem biszkoptu, alkohol należy rozcieńczyć, by nie zdominował smaku tortu.
bardzo słaba, lekko osłodzona czarna herbata
Biszkopt możesz nasączyć czarną herbatą z dodatkiem cukru lub soku owocowego. Inna opcja to skorzystanie z owocowej herbaty. Taki rodzaj nasączenia biszkoptu jest łatwo dostępny – z pewnością znajdziesz torebkę herbaty w swojej kuchni. Pamiętaj jednak, że poncz z herbaty zabarwi biszkopt i nada mu ciemniejszy kolor
woda + kawa rozpuszczalna (instant) albo mocne espresso, cappuccino lub zwykła kawa z mlekiem
To dobry pomysł na wyrazisty biszkopt. Możesz go nasączyć na przykład kawą z mlekiem czy kawami. Taki aromatyczny biszkopt będzie dobrze pasować do tortów czekoladowych, orzechowych, chałwowych czy piernikowych.
kakao
Czym nasączyć biszkopt czekoladowy? Naturalnie nasuwająca się propozycja to kakao – dzięki temu biszkopt będzie mieć intensywnie czekoladowy smak.
kawa + alkohol
Możesz też stworzyć poncz z kawy i alkoholu – warto postawić na przykład na likier czekoladowy.
1. Nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny.
2. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem.
3. Do ciast czy tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe, jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy.
4. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. One są wilgotne same w sobie.
5. Starajmy się, aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikajmy herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu panuje całkwita dowolność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz