Sałatka z tortellini i selerem naciowym
marca 30, 2024
PAPRYKA
,
PIEROGI
,
POR
,
SAŁATKI
,
SELER NACIOWY
Sałatka z tortellini i selerem naciowym
Prosta i łatwa do przygotowania sałatka z pierożków tortellini, papryki konserwowej i selera naciowego. Jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Sprawdzi się zarówno na przyjęciach jak i świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem
- 5 jajek
- niewielki por
- 5 łodyg selera naciowego
- 5 kawałków papryki konserwowej
- mała puszka kukurydzy ok. 150g
- około 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Na początku umyć pora, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Sparzyćy go wrzątkiem lub gotować do pierwszego zawrzenia i odsączyć w druszlaku. Ja właśnie tak robię, ponieważ por w tej formie jest lepiej tolerowany przez nasze żołądki 😀
Następnie ugotować pierożki według przepisu na opakowaniu, ważne aby były al dente. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego pokroić w plasterki a jeśli są szerokie i bardzo grube to pokroić w kostkę.
Kukurydzę i paprykę odsączyć z zalewy. Kukurydzę od razu wsypać do sałatki, a paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć większej miski, dodać majonez i przyprawy. Sałatkę dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz