Klopsiki w młodej kapuście
Klopsiki z młodej kapuście
Klopsiki w kapuście robi się dość szybko a przy tym bardzo dobrze smakują i sycą na długo. To jednogarnkowe danie jest doskonałym pomysłem na domowy obiad dla całej rodziny. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę pekińską, która jest delikatniejsza od białej. Danie można jeść bez żadnych dodatków albo z pieczywem. Najlepiej jednak sprawdzą się ugotowane młode ziemniaki z koperkiem.
- 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe)
- łyżka bułki tartej
- łyżka kaszy manny
- jajko
- sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra
- niewielka młoda kapusta lub pół główki większej
- średniej wielkości marchew
- pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek kopru
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki.
Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut. Klopsy przekładamy na ręcznik papierowy.
Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy do kapusty. Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
Koper drobno siekamy. Kapustę i marchew przekładamy na patelnię, gdzie smażyły się klopsy. Zalewamy bulionem, nakrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy, sos sojowy i koper. Całość mieszamy. Na kapuście układamy klopsy. Wszystkie składniki dusimy ze sobą jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz