Murzynek serowy z malinami
Murzynek serowy z malinami
Ciasto przygotowuje się szybko, ładnie wygląda a przy tym jest pyszne w smaku. Czekoladowy spód świetnie łączy się z masą serową, a całości dopełniają kwaskowate maliny. Jedynym minusem jest to, że nie można go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Trzeba poczekać aż wystygnie aby można było je pokroić.
CIASTO CZEKOLADOWE:
- mąka 2 i 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia łyżeczka
- soda łyżeczka
- jajka 4
- olej 1/2 szklanki
- cukier szklanka
- mleko szklanka
- powidła śliwkowe lub dżem 1/2 szklanki
MASA SEROWA:
- twaróg półtłusty 500 g
- cukier puder 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- jajka 4
- maliny 250 g lub maliny w syropie (jak u mnie)
WYKONANIE:
Ciasto czekoladowe: Do miski przesiać
mąkę, kakao, proszek i sodę. W misie zmiksować jajka z cukrem przez
kilka minut. Dodać olej, mleko i powidła. Cały czas miksując dodawać partiami kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto czekoladowe zmiksować na gładką masę. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: Do drugiej miski
przełożyć twaróg, żółtka, puder, mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Osobno zmiksować na sztywno białka i
dodać do twarogu.
Wymieszać delikatnie szpatułką, a następnie za pomocą łyżki masę serową wykładać w
niewielkich odstępach na ciasto czekoladowe.
Na wierzchu poukładać maliny lekko dociskając je do ciasta. Ja miałam maliny w syropie, które wyłożyłam starając się osączyć z soku.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 60 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz