×

Murzynek serowy z malinami



Murzynek serowy z malinami


Ciasto przygotowuje się szybko, ładnie wygląda a przy tym jest pyszne w smaku. Czekoladowy spód świetnie łączy się z masą serową, a całości dopełniają kwaskowate maliny. Jedynym minusem jest to, że nie można go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Trzeba poczekać aż wystygnie aby można było je pokroić. 


  CIASTO CZEKOLADOWE:  

  • mąka 2 i 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • soda łyżeczka
  • jajka 4
  • olej 1/2 szklanki
  • cukier szklanka
  • mleko szklanka
  • powidła śliwkowe lub dżem 1/2 szklanki




  MASA SEROWA:  

  • twaróg półtłusty 500 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • jajka 4
  • maliny 250 g lub maliny w syropie (jak u mnie)




  WYKONANIE:  

Ciasto czekoladowe: Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. W misie zmiksować jajka z cukrem przez kilka minut. Dodać olej, mleko i powidła. Cały czas miksując dodawać partiami kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto czekoladowe zmiksować na gładką masę. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 




Masa serowa: Do drugiej miski przełożyć twaróg, żółtka, puder, mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Osobno zmiksować na sztywno białka i dodać do twarogu.



 
Wymieszać delikatnie szpatułką, a następnie za pomocą łyżki masę serową wykładać w niewielkich odstępach na ciasto czekoladowe. 




Na wierzchu poukładać maliny lekko dociskając je do ciasta. Ja miałam maliny w syropie, które wyłożyłam starając się osączyć z soku. 




Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 60 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger