Cytrynowa zupa z cukinii
Cytrynowa zupa z cukinii
- 1 średnia cukinia ok 30-40 cm długości
- 5-7 ząbków czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- posiekana natka pietruszki
- 450g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- pieprz
- śmietana 30%
- olej
- papryka ostra
Na początku podsmażyć na tłuszczu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek,
po 5 minutach smażenia dodać cukinię i ziemniaki pokrojone w małą kostkę.
Dolać bulion, doprawić tymiankiem, pieprzem i gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie zblendować zupę, ale tylko połowę tak by część warzyw pozostała w całości.
Doprawić ostrą papryką.
W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z całej cytryny i wycisnąć z niej sok. Razem dodać do zupy. Następnie do połowy kubka wlać zupę i trochę śmietany. Rozmieszać i wlać powoli do zupy. Posolić, zamieszać i gotowe.
Zupę podawać z plastrami podsmażonego boczku i wiórkami mozzarelli lub z dowolną przystawką np. taką jak u mnie z ciasta francuskiego ze szparagami. Możesz też skorzystać z innych przepisów na przystawki, które znajdziesz poniżej:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/02/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-serem.html
https://sielskagosia.blogspot.com/2020/04/serowe-paluchy-z-ciasta-francuskiego.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz