×

Cytrynowa zupa z cukinii


Cytrynowa zupa z cukinii

 


To danie, dla tych którzy pragną czegoś lekkiego i orzeźwiającego. Przywołuje na myśl wakacyjne posiłki na świeżym powietrzu, zachęcając do delektowania się smakiem pełnym świeżości i delikatności. Słodka cukinia doskonale komponuje się z kwasowością cytryny. Ta unikalna kombinacja sprawia, że zupa jest delikatna, ale zarazem wyrazista w smaku.


  SKŁADNIKI:  

  • 1  średnia cukinia ok 30-40 cm długości
  • 5-7 ząbków czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • 450g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • pieprz
  • śmietana 30%
  • olej
  • papryka ostra




  WYKONANIE:  

Na początku podsmażyć na tłuszczu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, 



po 5 minutach smażenia dodać cukinię i ziemniaki pokrojone w małą kostkę. 



Dolać bulion, doprawić tymiankiem, pieprzem i gotować aż warzywa będą miękkie.



Następnie zblendować zupę, ale tylko połowę tak by część warzyw pozostała w całości. 



Doprawić ostrą papryką.



W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z całej cytryny i wycisnąć z niej sok. Razem dodać do zupy. Następnie do połowy kubka wlać zupę i trochę śmietany. Rozmieszać i wlać powoli do zupy. Posolić,  zamieszać i gotowe.

Zupę podawać z plastrami podsmażonego boczku i wiórkami mozzarelli lub z dowolną przystawką np. taką jak u mnie z ciasta francuskiego ze szparagami. Możesz też skorzystać z innych przepisów na przystawki, które znajdziesz poniżej:

https://sielskagosia.blogspot.com/2024/02/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-serem.html

https://sielskagosia.blogspot.com/2020/04/serowe-paluchy-z-ciasta-francuskiego.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger