Pizza Capricciosa po polsku
- 400g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 gramów koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 opak. 500g pieczarek
- kilka plasterków dowolnej szynki
- 3 duże cebule
- sól, pieprz do smaku
- dowolny ser żółty
Na początku drożdże wymieszać z letnią wodą w temperaturze pokojowej i cukrem. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać mąkę oraz sól i wlać oliwkę. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebule pokroić w ćwierć talarki.
Pieczarki umyć i pokroić w półtalarki a duże w talarki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dorzucić pieczarki, smażyć razem do czasu aż wyparuje sok, który puszczą grzyby.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos
Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i rozciągnąć dłońmi na kształt okrągłego placka lub kwadratowej blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obficie posypać nim pizzę. Piec w piekarniku góra/dół ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz