Sałatka z ogórków bez śmietany
Surówka z ogórków bez śmietany
W szklarni mamy ogórków bez liku. Rosną na potęgę piękne i długie. Jednak jak się okazuje nie jesteśmy w stanie ich przejeść, więc rozdajemy rodzinie i znajomym.
Wciąż też wyszukuję nowe przepisy by je wykorzystać, tym bardziej że są niskokaloryczne. Zawarte w ogórkach substancje odżywcze sprawiają, że warzywa te wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna nie tylko nadaje im gorzkawy smak, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi.
SKŁADNIKI :
- 2 ogórki węże
- 2 cebule fioletowe lub białe
- 2 ząbki czosnku
- 1 lub 2 ostre papryczki
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- sól do smaku
- szczypiorek
WYKONANIE :
Ogórki pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. Ja miałam naprawdę duże, więc przekroiłam je dodatkowo wzdłuż na pół. Cebule pokroić w ćwierćtalarki.
Do miski włożyć ogórki, odstawić je na półgodziny aż puszczą sok. Następnie odcisnąć je i cebule, dodać pokrojoną drobno papryczkę lub dwie przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, olej, ocet, cukier i sól do smaku.
Wskazówka
Uważajcie aby nie przesadzić z ilością oleju i octu, bo ogórki i tak puszczą mnóstwo wody.
Wymieszać.
Mieszam. I już, surówka z ogórka bez śmietany aż prosi się o zjedzenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz