×

Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką


Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką


Należy do tych ciast, które można wykonać "na szybko". Na jego przygotowanie potrzebujemy tylko 10-15 minut, pomijając oczywiście czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, ale to właśnie dzięki dużej ilości borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje "piegowate" wnętrze. Jest też wilgotne i kwaskowate, a dzięki kruszonce lekko chrupiące. Po prostu pyszne!



  CIASTO:  

  • 300 g borówek świeżych lub mrożonych
  • 225 g mąki pszennej
  • 170 g jogurtu naturalnego, w temp. pokojowej
  • 70 g oleju
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 jajka, rozmiar L, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej


  KRUSZONKA:  

  • 120 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 g orzechów włoskich drobno posiekanych

  DODATKOWO:  

  • tortownica (Ø 20 cm)




  WYKONANIE:  

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Tortownicę o średnicy Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruszonka: W naczyniu miksującym wymieszać cukier, cukier trzcinowy i mąkę, dodać masło, cynamon, sól, imbir i gałkę muszkatołową. Miksować do połączenia się składników, następnie dodać posiekane drobno orzechy.

Ciasto: W osobnej misce wymieszać borówki z łyżką mąki i odstawić na bok. 



Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać olej, cukier, olejek waniliowy, jajka, pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową, zmiksować.



 Następnie dodać borówki wymieszane z mąką i delikatnie wymieszać z masą ciasta. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy, 



posypać połową kruszonki, 



następnie przełożyć pozostałe ciasto i posypać pozostałą kruszonką. 



Piec 50-55 min w temperaturze 180°C lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. 



Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką podawać udekorowane borówkami jako deser.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger