Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
Należy do tych ciast, które można wykonać "na szybko". Na jego przygotowanie potrzebujemy tylko 10-15 minut, pomijając oczywiście czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, ale to właśnie dzięki dużej ilości borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje "piegowate" wnętrze. Jest też wilgotne i kwaskowate, a dzięki kruszonce lekko chrupiące. Po prostu pyszne!
- 300 g borówek świeżych lub mrożonych
- 225 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu naturalnego, w temp. pokojowej
- 70 g oleju
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 jajka, rozmiar L, w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 120 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g orzechów włoskich drobno posiekanych
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Tortownicę o średnicy Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruszonka: W naczyniu miksującym wymieszać cukier, cukier trzcinowy i mąkę, dodać masło, cynamon, sól, imbir i gałkę muszkatołową. Miksować do połączenia się składników, następnie dodać posiekane drobno orzechy.
Ciasto: W osobnej misce wymieszać borówki z łyżką mąki i odstawić na bok.
Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać olej, cukier, olejek waniliowy, jajka, pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową, zmiksować.
Następnie dodać borówki wymieszane z mąką i delikatnie wymieszać z masą ciasta. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy,
posypać połową kruszonki,
następnie przełożyć pozostałe ciasto i posypać pozostałą kruszonką.
Piec 50-55 min w temperaturze 180°C lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką podawać udekorowane borówkami jako deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz