Lawendowe lody... pychota
Lawendowe lody... pychota
Lawenda to nie tylko piękny kwiat o przyjemnym aromacie, ale może być także podstawą pysznych lodów. Takich lodów nie spotkałam jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. Smak tego deseru jest bardzo świeży i lekki, a co najważniejsze, lody te są bardzo łatwe do wykonania w domu.
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- ½ olejku waniliowego
- 600 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 140 g miodu, płynnego
- 6 żółtek
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
Cukier lawendowy: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lawendę i zmielić . Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.
Lody lawendowe: Do garczka wlać mleko, śmietanę, dodać cukier lawendowy, miód, żółtka i skórkę z cytryny. Wlać olejek waniliowy. Podgrzewać aż się zagotuje cały czas mieszając (temp. 60 stopni) przez ok. 10 minut. Masę przelać do foremek do zamrażania (np. plastikowych lub silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz.
Po tym czasie zamrożoną masę wyjąć z lodówki i pokroić długim, ostrym nożem na kawałki nie większe niż 3 x 3 cm.
Do blendera z obcją kruszenia lodu wrzucić połowę kawałków, zmiksować a powstałą masę ponownie przełożyć do pojemnika, w którym się mroziła. Tak samo postąpić z pozostałymi kostkami masy. Lody gotowe. W razie potrzeby wstawić je przed podaniem na 15-25 min do zamrażalnika, albo zamrozić i zjeść, kiedy będziemy mieć na nie ochotę.
Lody lawendowe podawać w miseczkach lub pucharkach.
Cukier lawendowy można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i stosować jako dodatek do słodkich wypieków, lemoniad i deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz