×

Kiełbasa po cygańsku


Kiełbasa po cygańsku


To bardzo proste do zrobienia i niezbyt drogie danie. Idealne do podania na obiad lub ciepłą kolację. Całkiem dobrze sprawdzi się do podania na spotkaniu towarzyskim. Danie można wzbogacić i podać z ryżem lub kaszą. 


  SKŁADNIKI:  

  • 500 g kiełbasy typu śląska
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 150 g korniszonów 
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz


  WYKONANIE:  

Kiełbasę nacinamy w poprzek w odstępach około 1,5 cm i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy ją na złoty kolor z każdej strony i odstawiamy na talerz.



Cebulę kroimy w piórka lub ćwierć talarki. Papryki kroimy w paski, pieczarki w plastry, a ogóreczki w kostkę. Jeśli mamy ogórki normalnej wielkości, to kroimy je w ćwierć talarki.



 Na patelnię gdzie wcześniej smażyła się kiełbasa wrzucamy cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dokładamy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich cała woda. 



Następnie dodajemy paprykę i smażymy aż papryka zmięknie.



Koncentrat mieszamy z octem, ketchupem, cukrem i przyprawami. 



Taką mieszankę wlewamy na patelnię. Całość dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez około 15 minut. 



Na około 5 minut przed końcem wrzucamy ogórki i układamy kiełbasę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger