×

Pieczeń rzymska


Pieczeń rzymska


Pieczeń rzymska to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przełożyć je do foremki oraz wstawić do piekarnika, aby po 60 minutach cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego obiadu. Wielu osobom będzie się kojarzyć ze świętami, przede wszystkim z Wielkanocą. Pieczeń rzymska to idealny pomysł na pyszny obiad, ale też doskonały dodatek do kanapek. Potrawa świetnie smakuje podana na gorąco jak i na zimno. 



  SKŁADNIKI:  

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 1 biała bułka, czerstwa, namoczona i dobrze odciśnięta
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 6 jajek, 2 surowe i 4 ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • papier do pieczenia
  • 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (opcjonalnie)




  WYKONANIE:  

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremkę do pieczenia  ok. 30 x 12 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dusić do zeszklenia. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, surowe jajka, sól, pieprz, cebulę i słodką paprykę. Ja dodatkowo daję przyprawę do mięsa mielonego. Składniki dokładnie wyrobić.




Połowę masy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, 




na środku formy ułożyć wzdłuż jej dłuższego boku ugotowane jajka, jedno za drugim




 i przykryć je dokładnie resztą mięsa mielonego. Dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię. Piec ok. 70 min  w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.





 Pieczeń rzymską podawać jako danie główne na ciepło lub na zimno jako dodatek do pieczywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger