×

Zupa fasolkowa, czyli "Szparagówka"


Zupa fasolkowa, czyli "Szparagówka"


Zupa z młodej fasolki szparagowej to świetny pomysł na letni obiad! Zwłaszcza w czerwcu i lipcu, gdy przypada sezon na to pyszne warzywo, ponieważ wtedy jest ona świeża i ma najwięcej witamin. Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej podawana z ziemniakami i zaprawiana śmietaną. Można ją ugotować zarówno ze świeżą, jak i mrożoną fasolką, ale to właśnie ze świeżą smakuje najlepiej. To najprostsza i najsmaczniejsza na świecie zupka obiadowa



  SKŁADNIKI:  

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 i 1/2 litra bulionu mięsnego (wskazówka poniżej)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • naturalna Vegeta lub jarzynka 
  • 400 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (poza sezonem mrożonej)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200 g śmietany 18% lub 80 ml śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)




  WYKONANIE:  

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę lub półkrążki cebulę. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw i odciąć zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać je i pokroić na plasterki. Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. 



Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 



Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.  Wsypać Vegetę naturalną lub Jarzynkę do smaku.



Ja zwykle korzystam z mieszanek poniżej, które kupuję na bazarkach.



Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. 



Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku (i rozmrożoną jeśli używamy mrożonej) zieloną fasolkę. Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę (gęstą z kubka należy wcześniej zahartować kilkoma łyżkami zupy, natomiast słodką śmietankę z kartonika można wlać bezpośrednio do zupy). Moja rodzina woli zdecydowanie śmietankę słodką, np. 30%.  

Zupa gotowa, smacznego!




Wskazówka
Do wykonania zupy potrzebny jest bulion,  ja najbardziej lubię ten ugotowany na kostce karkowej.  A jak go przygotować poczytajcie poniżej.


  SKŁADNIKI:  
  • kości np. karkowe – 750 g
  • marchew - 100 g
  • cebula - 120 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • pietruszka - 15 g
  • koperek - 15 g
  • woda - 2 L
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • sól 

  WYKONANIE:  

Włóż kości do garnka, napełnij go wodą, zagotuj i usuń pianę. Dodaj obraną cebulę, marchewkę, czosnek i całe zioła. Gotuj bulion na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny. W razie potrzeby dodaj wodę. 15 minut przed końcem dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Aby bulion był czysty i klarowny, przecedź go przez podwójnie złożoną gazę i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger