×

Fasolka szparagowa po grecku


Fasolka szparagowa po grecku


Fasolka szparagowa po grecku to świetny pomysł na sałatkę, którą można też podać na ciepło, nawet z dodatkiem jajek. Sprawdzi się jako dodatek do z dań na grilla. Pasuje i do mięs i jako samodzielna przekąska. Jeśli masz ochotę podać tę fasolkę na ciepło, to wystarczy, że całość - bez oliwek -  wrzucisz na dużą patelnię i podsmażysz przez kilka minut na średniej mocy palnika. Można na koniec wbić kilka jajek i podgrzać jak szakszukę. Przepis jest bardzo elastyczny, a fasolka w tym wydaniu smakuje fantastycznie! 



  SKŁADNIKI:  

  • 400 g świeżej fasolki szparagowej w dowolnym kolorze
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g sera feta sałatkowy
  • 50 g oliwek czarnych
  • 3 łyżki ulubionej oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz



  WYKONANIE:  

Świeżą fasolkę szparagową (żółtą lub zieloną) umyć, odciąć oba końce i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Młoda fasolka gotuje się około 10 minut (trochę dłużej lub krócej).  Ważne by ugotować ją tak aby się nie rozpadała.




Ugotowaną fasolkę odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Dla zainteresowanych link do instrukcji jak gotować fasolkę szparagową poniżej:

Ugotowaną i odcedzoną fasolkę można pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam długą fasolkę, więc przekroiłam ją na pół, ale można też na 3 części.



Następnie przekroić pomidorki koktajlowe na pół, oliwki wyłowić  ze słoika i pokroić na plasterki, serek pokroić w kostkę ok. 1x1 cm, a bazylię drobno posiekać. 



 Umieść je w dużej misce razem z serem, pomidorami, oliwkami i bazylią. 



Całość polać trzema łyżkami oliwy i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Ja staram się posypać ser po wierzchu, ponieważ kiedy wymieszamy sałatkę z serem wygląda ona mniej ciekawie, bo wszystko jest usmarowane serkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger