Fasolka szparagowa po grecku
Fasolka szparagowa po grecku
Fasolka szparagowa po grecku to świetny pomysł na sałatkę, którą można też podać na ciepło, nawet z dodatkiem jajek. Sprawdzi się jako dodatek do z dań na grilla. Pasuje i do mięs i jako samodzielna przekąska. Jeśli masz ochotę podać tę fasolkę na ciepło, to wystarczy, że całość - bez oliwek - wrzucisz na dużą patelnię i podsmażysz przez kilka minut na średniej mocy palnika. Można na koniec wbić kilka jajek i podgrzać jak szakszukę. Przepis jest bardzo elastyczny, a fasolka w tym wydaniu smakuje fantastycznie!
- 400 g świeżej fasolki szparagowej w dowolnym kolorze
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 150 g sera feta sałatkowy
- 50 g oliwek czarnych
- 3 łyżki ulubionej oliwy
- garść świeżej bazylii
- świeżo mielony pieprz
Ugotowaną i odcedzoną fasolkę można pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam długą fasolkę, więc przekroiłam ją na pół, ale można też na 3 części.
Następnie przekroić pomidorki koktajlowe na pół, oliwki wyłowić ze słoika i pokroić na plasterki, serek pokroić w kostkę ok. 1x1 cm, a bazylię drobno posiekać.
Umieść je w dużej misce razem z serem, pomidorami, oliwkami i bazylią.
Całość polać trzema łyżkami oliwy i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Ja staram się posypać ser po wierzchu, ponieważ kiedy wymieszamy sałatkę z serem wygląda ona mniej ciekawie, bo wszystko jest usmarowane serkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz