×

Lody borówkowe (jagodowe)


Lody borówkowe (jagodowe)


Tylko 3 składniki dzielą Was od zrobienia tych pysznych lodów. Co ciekawe, do tych jakże prostych w przygotowaniu lodów możesz użyć niemal wszystkich owoców. W moim sadzie jest wysyp borówek i to w dwóch kolorach: granatowym i czerwonym. A zatem, skoro jest lato, to jest to najlepszy czas na lody w upalne dni, a te domowe smakują najlepiej. Lody borówkowe (jagodowe) są kremowe i... pyszne. 



  SKŁADNIKI : 
  • 300g borówek lub jagód (ok.2 szkl.) - u mnie mieszane: borówki czerwone i granatowe 
  • 300g śmietanki 30%c(1 pełna szklanka)
  • 100g cukru (1/2 szkl.)




  WYKONANIE : 

Świeże borówki lub jagody przepłukać i przebrać z listków i gałązek. U mnie były to 2 kolory borówek, w tym także czerwone moje ulubione. Wolę je, ponieważ są słodsze od tych granatowych.




Owoce umieść w misce i zmiksuj na gładko za pomocą blendera. 




Wyjąć śmietankę z lodówki i wlać do wysokiej miski. Ubijać ją na początku mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększać obroty. Po 1-2 minutach dodać po łyżce cukier ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut. 




Część ubitej śmietanki dodać do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodać resztę śmietanki i wmieszać delikatnie. 




Masę przełożyć do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. Wstawić do zamrażalnika na minimum 1 godzinę, po czym wyjąć i ponownie zmiksować. Odstawić je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.



Wskazówka 
Jeśli lody z borówkami (jagodami) będą mrożone dłużej, to po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych 30 minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć. Jeśli lody będą przełożone do małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. ok 2-3 godzin. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger