Lody borówkowe (jagodowe)
Tylko 3 składniki dzielą Was od zrobienia tych pysznych lodów. Co ciekawe, do tych jakże prostych w przygotowaniu lodów możesz użyć niemal wszystkich owoców. W moim sadzie jest wysyp borówek i to w dwóch kolorach: granatowym i czerwonym. A zatem, skoro jest lato, to jest to najlepszy czas na lody w upalne dni, a te domowe smakują najlepiej. Lody borówkowe (jagodowe) są kremowe i... pyszne.
SKŁADNIKI :
- 300g borówek lub jagód (ok.2 szkl.) - u mnie mieszane: borówki czerwone i granatowe
- 300g śmietanki 30%c(1 pełna szklanka)
- 100g cukru (1/2 szkl.)
WYKONANIE :
Świeże borówki lub jagody przepłukać i przebrać z listków i gałązek. U mnie były to 2 kolory borówek, w tym także czerwone moje ulubione. Wolę je, ponieważ są słodsze od tych granatowych.
Owoce umieść w misce i zmiksuj na gładko za pomocą blendera.
Wyjąć śmietankę z lodówki i wlać do wysokiej miski. Ubijać ją na początku mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo
zwiększać obroty. Po 1-2 minutach dodać po łyżce cukier ciągle miksując.
Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5
minut.
Część ubitej śmietanki dodać do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodać resztę śmietanki i wmieszać delikatnie.
Masę przełożyć do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. Wstawić do zamrażalnika na minimum 1 godzinę, po czym wyjąć i ponownie zmiksować. Odstawić je do całkowitego zamrożenia
na 4 godziny. Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się
po 6 godzinach. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Wskazówka
Jeśli lody z borówkami (jagodami) będą mrożone dłużej, to po
wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych 30 minut, by zmięknąć.
Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo
plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć. Jeśli lody będą przełożone do małych pojemników,
to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. ok 2-3 godzin. W wersji lodów na patyku
sprawdzają się rewelacyjnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz