Sos musztardowy na ciepło
Sos musztardowy na ciepło
Dlaczego zrobiłam ten sos? Otóż, po uroczystości domowej zostały nam 3 duże golonki. Byliśmy nimi przesyceni i nikt nie miał już na nie ochoty. Żal było żeby się zmarnowały. Przypomniało mi się wtedy, że mój tata robił sos do mięs i jajek, właśnie musztardowy. Obmyśliłam więc plan, że podzielę mięso z golonek na mniejsze części i podam podgrzane w sosie. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2-3 łyżki ulubionej musztardy (u mnie dijon)
- 2 łyżki masła lub dowolnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego (może być przygotowany z koncentratu)
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 12% opcjonalnie
WYKONANIE:
Rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło albo olej i zaczekać, aż się rozgrzeje.
Dodać mąkę, szybko mieszać i przygotować lekką zasmażkę.
Kiedy będzie gotowa, zalać mąkę bulionem i teraz bardzo energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać musztardę, zwiększyć moc palnika i gotować kilka minut do uzyskania właściwej konsystencji sosu. Sprawdzić smak, a potem, jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Można także do smaku dodać łyżkę śmietany.
Wskazówka!
Zdarza się, że nie uda nam się idealnie rozmieszać sosu i powstaną grudki mąki, nic straconego! Wystarczy, że zblendujesz cały sos do uzyskania gładkiej konsystencji!
Zdarza się, że nie uda nam się idealnie rozmieszać sosu i powstaną grudki mąki, nic straconego! Wystarczy, że zblendujesz cały sos do uzyskania gładkiej konsystencji!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz