×

Sos musztardowy na ciepło


Sos musztardowy na ciepło


Dlaczego zrobiłam ten sos? Otóż, po uroczystości domowej zostały nam 3 duże golonki. Byliśmy nimi przesyceni i nikt nie miał już na nie ochoty. Żal było żeby się zmarnowały.  Przypomniało mi się wtedy, że mój tata robił sos do mięs i jajek, właśnie musztardowy. Obmyśliłam więc plan, że podzielę mięso z golonek na mniejsze części i podam podgrzane w sosie. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam!



  SKŁADNIKI:  

  • 2-3 łyżki ulubionej musztardy (u mnie dijon)
  • 2 łyżki masła lub dowolnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego (może być przygotowany z koncentratu)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 12% opcjonalnie

  WYKONANIE:  

Rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło albo olej i zaczekać, aż się rozgrzeje. 




Dodać mąkę, szybko mieszać i przygotować lekką zasmażkę. 




Kiedy będzie gotowa, zalać mąkę bulionem i teraz bardzo energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać musztardę, zwiększyć moc palnika i gotować kilka minut do uzyskania właściwej konsystencji sosu. Sprawdzić smak, a potem, jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Można także do smaku dodać łyżkę śmietany. 




Wskazówka!
Zdarza się, że nie uda nam się idealnie rozmieszać sosu i powstaną grudki mąki, nic straconego! Wystarczy, że zblendujesz cały sos do uzyskania gładkiej konsystencji!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger