Surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i jabłka
Surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki
i jabłka
Świetna, a przede wszystkim smaczna surówka do obiadu. Plusem jest fakt, że robi ją się naprawdę szybko. Sparzanie pora sprawia, że jest ona lżejsza, czyli lekko strawna dla naszych jelit i żołądka.
Ps. Odbiegając od tematu: musicie wiedzieć, że obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu urazu przedramienia, a precyzyjne krojenie warzyw oraz ich ścieranie na tarce to świetna rehabilitacja dłoni😊
SKŁADNIKI:
- 1 kapusta pekińska mała
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki majonezu
WYKONANIE:
Pekinkę posiekać w paski trzymając się zasady, że im bliżej białej części tym cieńsze paseczki.
Pora pokroić w cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej pokrojonego pora. Parzyć je kilka minut i odcedzić.
Jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś marchewkę zetrzeć na małych oczkach.
Surówkę doprawić solą i cukrem. Połączyć wszystko z majonezem i gotowe.
PRZEPIS DO DRUKU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz