×

Surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i jabłka



Surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki 

i jabłka


Świetna, a przede wszystkim smaczna surówka do obiadu. Plusem jest fakt, że robi ją się naprawdę szybko. Sparzanie pora sprawia, że jest ona lżejsza, czyli lekko strawna dla naszych jelit i żołądka. 

Ps. Odbiegając od tematu: musicie wiedzieć, że obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu urazu przedramienia, a precyzyjne krojenie warzyw oraz ich ścieranie na tarce to świetna rehabilitacja dłoni😊



  SKŁADNIKI:  
  • 1 kapusta pekińska mała
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki majonezu





  WYKONANIE:  

Pekinkę posiekać w paski trzymając się zasady, że im bliżej białej części tym cieńsze paseczki. 




Pora pokroić w cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej pokrojonego pora. Parzyć je kilka minut i odcedzić. 





Jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś marchewkę zetrzeć na małych oczkach. 




Surówkę doprawić solą i cukrem. Połączyć wszystko z majonezem i gotowe.






PRZEPIS DO DRUKU:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger