Czerwona soczewica z papryką i pomidorami
Czerwona soczewica z papryką i pomidorami
Masz dość jedzenia chleba na kolację? W zamian możesz zjeść prostą i bardzo szybką w wykonaniu potrawkę z soczewicy, ja czasami ją jadam. Jest delikatna i zdrowa. Danie to można wzbogacić podając je razem z pieczonym kurczakiem lub kotletami z piersi kurczaka, np. z tego przepisu:
SKŁADNIKI:
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka
- pół szklanki (ok.110) czerwonej soczewicy
- 1 duży pomidor
- sól, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)
SKŁADNIKI:
Cebulę pokroić w kostkę lub w inny sposób, ważne aby była drobno pokrojona.
Podsmażyć ją na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć do miękkości.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wsypać soczewicę.
Zalać niewielką ilością wody.
Wskazówka:
Na 1/2 szklanki soczewicy potrzebujemy 3/4 - do 1szklanki wody.
Ja dałam 3/4 i wystarczyło.
Dusić 10 minut aż soczewica będzie miękka, w międzyczasie dodać pokrojone dowolnie pomidory, ale nie za grubo.
Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Dodatkowo można posypać natką pietruszki lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz