×

Czerwona soczewica z papryką i pomidorami


Czerwona soczewica z papryką i pomidorami


Masz dość jedzenia chleba na kolację? W zamian możesz zjeść prostą i bardzo szybką w wykonaniu potrawkę z soczewicy, ja czasami ją jadam. Jest delikatna i zdrowa. Danie to można wzbogacić podając je razem z pieczonym kurczakiem lub kotletami z piersi kurczaka, np. z tego przepisu:



  SKŁADNIKI:  

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża zielona papryka
  • pół szklanki (ok.110) czerwonej soczewicy
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)




  SKŁADNIKI:  

Cebulę pokroić w kostkę lub w inny sposób, ważne aby była drobno pokrojona. 
 Podsmażyć ją na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć do miękkości. 





Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wsypać soczewicę. 





Zalać niewielką ilością wody.

Wskazówka:
Na 1/2 szklanki soczewicy potrzebujemy 3/4 - do 1szklanki wody.
Ja dałam 3/4 i wystarczyło.





Dusić 10 minut aż soczewica będzie miękka, w międzyczasie dodać pokrojone dowolnie pomidory, ale nie za grubo. 




Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Dodatkowo można posypać natką pietruszki lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger