×

Kotlety mielone "na bogato"



Kotlety mielone "na bogato"


Kotlety mielone "na bogato"? ??
Tak, tak "na bogato", ponieważ kotlety te są bogatsze w większą liczbę składników, a więc i tym samym witamin. Jest to mała wariacja z tradycyjnymi kotletami, które po prostu zostały solidnie nadziane! Ponadto przez te wszystkie kolory warzyw wykorzystanych do ich wykonania, kotleciki wyglądają pięknie. Dzięki temu doskonale nadają się jako się przystawka podana w towarzystwie prostej sałatki na małe przyjęcia, przyjacielskie spotkania czy rodzinną imprezę. Świetnie też sprawdzą się jako zakąska, a do czego... to już sami się domyślcie😉
Smacznego!





  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 żółta papryka 
  • 1 duża cebula
  • 7-10 pieczarek
  • 3 jajka
  • 5 ząbków czosnku
  • ulubione przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • szczypiorek z cebulką

  DODATKOWO:  

  • natka pietruszki (ewentualnie koperek)
      



  WYKONANIE:  

Papryki i pieczarki umyć oraz oczyścić. Cebulę obrać. Wszystko pokroić w bardzo drobną kostkę.  Natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek drobno posiekać. Ja swoją natkę pietruszki wydobyłam spod śniegu, który zalegał w ogrodzie.



Do dużej miski włożyć mięso mielone, pieczarki, papryki i cebulę oraz wsypać natkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z jajkami dodać do miski.



Wsypać ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, majeranek i czerwoną słodką paprykę. My mamy swoją ulubioną gotową mieszankę, która świetnie się nam sprawdza i co najważniejsze potrawy z jej użyciem wszystkim smakują. Kupuję ją tutaj:

https://zielnachata.pl/pl/p/Przyprawa-do-Miesa-Mielonego-/373



 Całość dokładnie wymieszać. Dłońmi maczany w wodzie formować kotlety ok. 5-6 cm średnicy. Układamy na desce i delikatnie troszkę spłaszczamy.





Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Zmniejszyć temperaturę kuchenki na średnią i smażyć powoli kotleciki na złoto-brązowy kolor z obu stron. Kotleciki muszą się dobrze dopiec w środku. Podawać jako przystawkę lub jako składnik domowego obiadu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger