Zupa a'la pizza
Zupa a'la pizza
Zupę a'la pizza przygotowuje się z dodatkiem mielonego mięsa oraz ziół jakimi przyprawia się oryginalną pizzę. Można do niej dodać pieczarki, paprykę, kukurydzę. Taka zupa to świetna okazja, by wykorzystać resztki z lodówki, np. kawałki dowolnych wędlin czy okrawki sera. Przed podaniem zupę obowiązkowo należy posypać tartym serem. Zupa jest bardzo, bardzo gęsta, konsystencją przypomina gulasz, dlatego zalecam dolać troszkę wody.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 500 g pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 koncentrat pomidorowy
- 150 g topionego serka śmietankowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych liści
- 2 kostki rosołowe lub jak u mnie 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego domowej roboty
- oliwa
- 200 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, chili
- tarty parmezan lub inny twardy ser
WYKONANIE:
W garnku z grubym dnem (lub na patelni) na oliwie podsmażyć mięso.
Cebulę obierać i dość drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, a duże w półplasterki.
Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Wszystko wymieszać i podsmażyć kilka minut. Zalać 1,5 l wody (lub przełożyć z patelni do garnka i dopiero zalać wodą), dodać kostki rosołowe lub koncentrat bulionu warzywnego, oregano i bazylię. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki
i na koniec drobno pokrojony serek topiony i śmietanę. Zalecam rozmieszać serek razem ze śmietaną, szybciej rozprowadzi się w zupie nie pozostawiając grudek. Ja tego nie zrobiłam i musiał dłużej mieszać zupę.
Zamieszać zupę, a gdy ser się dokładnie rozpuści doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Zupa jest gotowa!
Przed podaniem zupę dodatkowo posypać tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz