Pieczone frytki z warzyw
lutego 28, 2025
BATATY
,
BURAKI
,
CUKINIA
,
MARCHEWKA
,
PIETRUSZKA
,
SELER
,
ZIEMNIAKI
Pieczone frytki z warzyw
Przepis na pieczone frytki z warzyw to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe, domowe przekąski. Na frytki nadają się nie tylko ziemniaki. Wszystkie warzywa korzeniowe możemy przyrządzić w ten sposób. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia nie frytki nie tracą tylu wartości odżywczych i są dużo mniej kaloryczne. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Można przygotować je na wieczorny seans filmowy bez wyrzutów sumienia o wieczorne podjadanie niezdrowych przekąsek. Są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Posypane aromatycznymi przyprawami uwalniają pełnię swoich smaków.
SKŁADNIKI:
- 1 marchewka
- 1 batat
- 1 burak
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki przyprawy gyros, curry
Wskazówka:
Dodatkowo do frytek nadają się także pietruszka, cukinia i oczywiście ziemniaki
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa oprócz cukinii obrać. Pokroić w słupki, łącznie z cukinią. Ważne, aby wszystkie frytki były zbliżonych rozmiarów, bo wtedy będą się piekły równomiernie.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej wszystkie warzywa. Posypać solą, oregano i pozostałymi przyprawami.
Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C góra/dół i piec ok. 30 minut.
W trakcie pieczenia można 1 - 2 razy uchylić piekarnik aby pozbyć się pary.
Następnie delikatnie przewrócić warzywa (np. drewnianą łopatką) i piec przez kolejne 15 minut.
Frytki podawać z sosem, np. jogurtowo - majonezowym z przepisu poniżej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz