×

Pieczone frytki z warzyw


Pieczone frytki z warzyw


Przepis na pieczone frytki z warzyw to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe, domowe przekąski. Na frytki nadają się nie tylko ziemniaki. Wszystkie warzywa korzeniowe możemy przyrządzić w ten sposób. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia nie frytki nie tracą tylu wartości odżywczych i są dużo mniej kaloryczne. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Można przygotować je na wieczorny seans filmowy bez wyrzutów sumienia o wieczorne podjadanie niezdrowych przekąsek. Są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Posypane aromatycznymi przyprawami uwalniają pełnię swoich smaków. 



  SKŁADNIKI:   
  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 1 burak
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki przyprawy gyros, curry
Wskazówka:
Dodatkowo do frytek nadają się także pietruszka, cukinia i oczywiście ziemniaki 

  • 1 cukinia
  • 1 pietruszka
  • 1 ziemniak
  • seler



  WYKONANIE:   

Wszystkie warzywa oprócz cukinii obrać. Pokroić w słupki, łącznie z cukinią. Ważne, aby wszystkie frytki były zbliżonych rozmiarów, bo wtedy będą się piekły równomiernie.





Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej wszystkie warzywa. Posypać solą, oregano i pozostałymi przyprawami. 





Skropić oliwą z oliwek.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C góra/dół i piec ok. 30 minut.





W trakcie pieczenia można 1 - 2 razy uchylić piekarnik aby pozbyć się pary.
Następnie delikatnie przewrócić warzywa (np. drewnianą łopatką) i piec przez kolejne 15 minut.




Frytki podawać z sosem, np. jogurtowo - majonezowym z przepisu poniżej:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger