Piersi z kurczaka pod serową pierzynką
Kurczak pod serową pierzynką to świetna alternatywa dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi kotletami z piersi. Jest to też rarytas dla wielbicieli sera. Wystarczy kilka składników i już mamy inny, wyjątkowo smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Piersi w tej wersji warto podać z mieszanką gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw.
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka ok. 500g
- 200 g sera żółtego np. cheddar lub mozzarella
- 50 g sera grana padano
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie oczyścić z błonek i chrząstek. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 2 sznycle. Każdy z nich delikatnie rozbić, ale nie za bardzo. Oprószyć solą i pieprzem.
Ser żółty, np. cheddar zetrzeć na dużych, a gran padano na małych oczkach. Możecie też tak jak ja kupić i wykorzystać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i gran padano w wiórkach. Do miski wbić jajka, do nich przecisnąć przez praskę czosnek. Wsypać oba sery oraz oregano. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, a uzyskaną masę doprawić solą i pieprzem.
W prostokątnym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety z piersi. Na każdym sznyclu rozsmarować porcję masy serowej. Całość skropić oliwą z oliwek.
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na środkowy poziom. Piec przez 30 minut, do momentu aż serowa pierzynka się zarumieni.
Danie podawać udekorowane posiekaną zieleniną, w towarzystwie bukietu gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz