×

Piersi z kurczaka pod serową pierzynką




Piersi z kurczaka pod serową pierzynką

Kurczak pod serową pierzynką to świetna alternatywa dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi kotletami z piersi. Jest to też rarytas dla wielbicieli sera. Wystarczy kilka składników i już mamy inny, wyjątkowo smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Piersi  w tej wersji warto podać z mieszanką gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw.




  SKŁADNIKI:  

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka ok. 500g
  • 200 g sera żółtego np. cheddar lub mozzarella
  • 50 g sera grana padano
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek




  SKŁADNIKI:  

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie oczyścić z błonek i chrząstek. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 2 sznycle. Każdy z nich delikatnie rozbić, ale nie za bardzo. Oprószyć solą i pieprzem.

Ser żółty, np. cheddar zetrzeć na dużych, a gran padano na małych oczkach. Możecie też tak jak ja kupić i wykorzystać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i gran padano w wiórkach. Do miski wbić jajka, do nich przecisnąć przez praskę czosnek. Wsypać oba sery oraz oregano. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, a uzyskaną masę doprawić solą i pieprzem.



W prostokątnym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety z piersi. Na każdym sznyclu rozsmarować porcję masy serowej. Całość skropić oliwą z oliwek.



Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na środkowy poziom. Piec przez 30 minut, do momentu aż serowa pierzynka się zarumieni.



Danie podawać udekorowane posiekaną zieleniną, w towarzystwie bukietu gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger