×

Kotlety brokułowe



Kotlety brokułowe 


Dzisiaj zagościły u nas na obiad kotlety brokułowe. To pyszne danie sprawdzające się nie tylko w kuchni wegetariańskiej. Kotlety te są niezwykle sycące. Pasują jako główna część posiłku, przekąska lub kolacja. Można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Smakują zarówno na ciepło i zimno, a ich wykonanie jest banalnie proste.
 Są chrupiące, smaczne, idealnie smakują maczane w jakimś dobrym sosie. Ja podałam je z sosem jajecznym, ale mogą to być inne sosy, na które przepisy znajdziecie poniżej. Smacznego!





  SKŁADNIKI:  

  • 1 brokuł ok. 500 g)
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1 średnia cebula 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 duże jajko 
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/4 łyżki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 70 g żółtego sera 
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia




  WYKONANIE:  

Brokuła ugotować na parze lub klasycznie do miękkości, jednak powinien stawiać opór.
 Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie pokroić drobniutko natkę pietruszki i zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach. 




Następnie przesmażyć na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z liściem laurowym, w ostatniej minucie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wszystkim wyłowić liście laurowe i wyrzucić. 




Letni brokuł rozgnieść za pomocą widelca lub blendera. 




W większej misce umieścić brokuł, podsmażoną cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszkę oraz ser starty na tarce o dużych oczkach. 
 Następnie wbić jajko i wsypać kaszę manną. 




Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Lekko zwilżać dłonie i formować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej. 





Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia po około 3 – 5 minut z każdej strony na średniej mocy kuchenki (6/7 na 10).






Po usmażeniu, odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.





Kotlety podawać jako przystawkę z dowolnymi sosami, u mnie był to:




Pasować do nich będą też inne sosy. Przepisy na nie znajdziecie tutaj:
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger