Kotlety brokułowe
Kotlety brokułowe
Dzisiaj zagościły u nas na obiad kotlety brokułowe. To pyszne danie sprawdzające się nie tylko w kuchni wegetariańskiej. Kotlety te są niezwykle sycące. Pasują jako główna część posiłku, przekąska lub kolacja. Można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Smakują zarówno na ciepło i zimno, a ich wykonanie jest banalnie proste.
Są chrupiące, smaczne, idealnie smakują maczane w jakimś dobrym sosie. Ja podałam je z sosem jajecznym, ale mogą to być inne sosy, na które przepisy znajdziecie poniżej. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1 brokuł ok. 500 g)
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/4 łyżki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 70 g żółtego sera
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Brokuła ugotować na parze lub klasycznie do miękkości, jednak powinien stawiać opór.
Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie pokroić drobniutko natkę pietruszki i zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
Następnie przesmażyć na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z liściem laurowym, w ostatniej minucie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wszystkim wyłowić liście laurowe i wyrzucić.
Letni brokuł rozgnieść za pomocą widelca lub blendera.
W większej misce umieścić brokuł, podsmażoną cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszkę oraz ser starty na tarce o dużych oczkach.
Następnie wbić jajko i wsypać kaszę manną.
Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Lekko zwilżać dłonie i formować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia po około 3 – 5 minut z każdej strony na średniej mocy kuchenki (6/7 na 10).
Po usmażeniu, odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Kotlety podawać jako przystawkę z dowolnymi sosami, u mnie był to:
Pasować do nich będą też inne sosy. Przepisy na nie znajdziecie tutaj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz