×

Ciastka pomarańczowe - wielkanocne stempelki



Ciastka pomarańczowe - wielkanocne stempelki


Pyszne pomarańczowe ciasteczka, kruche i bardzo aromatyczne. Przyjemnie się je chrupie, łączą typowy smak maślanych ciasteczek z pomarańczą. Szybko się pieką, więc trzeba uważać, żeby ich nie przypalić. Cudownie pachną podczas pieczenia i gdy leżakują w słoiku lub w puszce. Idealne do kawy lub herbaty, polecam.
 Doskonałe na małe co nieco. Znikają błyskawicznie😉





  SKŁADNIKI:  

  • 450 g mąki pszennej typ 405
  • 300 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej dużej pomarańczy
  • 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego

  DODATKOWO:  

  • foremki wyciskane, tzw. "stempelki" do ciastek z motywem wielkanocnym



 WYKONANIE:  

Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiać na blat. Na przesiane sypkie składniki dać żółtka oraz startą skórkę z jednej dużej sparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. 



Zarobić gładkie i jednolite ciasto. Następnie włożyć je do woreczka lub owinąć folią i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na 3 mm i wykrawać ciasteczka. 



Układać je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 



Ciastka piec ok. 15 min. w 190 st. 



Wskazówka:
Czas pieczenia ciasteczek zależy od ich wielkości i jak grubo było rozwałkowane ciasto. Starajcie się jednak wałkować ciasto na grubość 3 mm, ponieważ jest grubość optymalna.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger