Ciastka pomarańczowe - wielkanocne stempelki
Ciastka pomarańczowe - wielkanocne stempelki
Pyszne pomarańczowe ciasteczka, kruche i bardzo aromatyczne. Przyjemnie się je chrupie, łączą typowy smak maślanych ciasteczek z pomarańczą. Szybko się pieką, więc trzeba uważać, żeby ich nie przypalić. Cudownie pachną podczas pieczenia i gdy leżakują w słoiku lub w puszce. Idealne do kawy lub herbaty, polecam.
Doskonałe na małe co nieco. Znikają błyskawicznie😉
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej typ 405
- 300 g masła lub margaryny
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- skórka starta z jednej dużej pomarańczy
- 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
DODATKOWO:
- foremki wyciskane, tzw. "stempelki" do ciastek z motywem wielkanocnym
WYKONANIE:
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiać na blat. Na przesiane sypkie składniki dać żółtka oraz startą skórkę z jednej dużej sparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę.
Zarobić gładkie i jednolite ciasto. Następnie włożyć je do woreczka lub owinąć folią i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na 3 mm i wykrawać ciasteczka.
Układać je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec ok. 15 min. w 190 st.
Wskazówka:
Czas pieczenia ciasteczek zależy od ich wielkości i jak grubo było rozwałkowane ciasto. Starajcie się jednak wałkować ciasto na grubość 3 mm, ponieważ jest grubość optymalna.
Czas pieczenia ciasteczek zależy od ich wielkości i jak grubo było rozwałkowane ciasto. Starajcie się jednak wałkować ciasto na grubość 3 mm, ponieważ jest grubość optymalna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz