×

Likier pistacjowy



Likier pistacjowy


 Ten wspaniały, zielony i wiosenny likier przygotujesz z zaledwie 10-15 minut! 
Taki likier to idealny aperitif ale nie tylko. Możesz dodać go do deserów, np.: polać lody albo dodać do kawy z mlekiem (macchiato). Likier pistacjowy o kremowej konsystencji jest odmianą zielonego likieru z Sycylii. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Spróbujcie sami!





 SKŁADNIKI:  

  • 200g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 400g cukru
  • 500g mleka
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 0,75 L spirytusu rektyfikowanego 96% (u mnie bimberek)



 WYKONANIE:  

 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, zmielić bardzo drobno, ma powstać proszek. 



Pistacje zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać cukier, mleko i śmietanę, podgrzewać 10 min. Dodać spirytus (u mnie bimberek), wymieszać. Zawartość naczynia miksującego przelać przez sito o drobnych oczkach do miski. Następnie likier przelać do wyparzonych, szklanych butelek. Likier pistacjowy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.


Wskazówka:
Ilość alkoholu tak naprawdę zależy od tego jak mocny lubimy alkohol.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger