Sałatka z roszponką, papryką, ogórkiem, pomidorkami i mozzarellą
Sałatka z roszponką, papryką,
ogórkiem, pomidorkami i mozzarellą
Pyszna i lekka sałatka, którą przygotowuje się w kilka minut. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub sałatka do lunchboxa, którą można zabrać do pracy. Pasuje na grilla do mięs czy kiełbasek, ale może też być dodatkiem do dania obiadowego. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie roszponki
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 1 średni ogórek
- 1 mozzarella kulka
SOS:
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
WYKONANIE:
Roszponkę umyć i wsypać do większej miski. Paprykę umyć, wydrążyć z nasion i pokroić w cienkie, wąskie paseczki.
Cebulę pokroić w cienkie ćwierć talarki.
Ogórka pokroić w cienkie półtalarki lub ćwierć talarki, zależy od wielkości ogórka.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Mozzarellę osaczyć z zalewy i pokroić dowolnie, np. w kostkę.
Przygotować sos: W małej miseczce wymieszać ocet winny z olejem, doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli oraz pieprzem.
Przed podaniem polać sosem warzywa i delikatnie wymieszać sałatkę. Gotowe!
Podawać dowolnie, ja połączyłam sałatkę z ryżem i kurczakiem w kremowym sosie curry z przepisu poniżej:
Wyszło pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz