Kurczak w kremowym sosie curry... błyskawiczny przepis
Kurczak w kremowym sosie curry
Prosty, pyszny i błyskawiczny... taki jest przepis na kurczaka w kremowym sosie curry.
To pyszne danie kuchni indyjskiej. Przyprawa curry sprawia, że drobiowe mięso zyskuje niepowtarzalny, orientalny smak. Danie to stanowi wspaniałą alternatywę dla klasycznych dań z kurczaka, kiedy poszukujemy nowych smaków. Aromatyczny kurczak w sosie curry ma przyjemną konsystencję dzięki dodatkowi śmietanki 30%. Doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Kiedy mój mąż zaczął jeść kurczaka curry powiedział: "Smakuje genialnie!" A zatem to świetna propozycja obiadowa! Smacznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy curry
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- limonka do skropienia (niekoniecznie)
WYKONANIE:
Filety pokroić na małe kawałki, w kostkę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę oliwy i wymieszać. Odstawić na bok do zamarynowania na pół godziny.
Przed smażeniem kurczaka wymieszać go z małą ilością mąki.
Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić kurczaka i obsmażyć z każdej strony, co jakiś czas zamieszać.
Wlać śmietankę, gotować przez ok. 3 minuty pod przykryciem do zgęstnienia.
Zdjąć pokrywę, odstawić z ognia i posypać natką pietruszki.
Kurczaka w sosie skrapiać na talerzach sokiem z limonki, jednak nie jest to konieczne.
Podawać z ryżem lub kaszą bulgur oraz dowolną surówką lub sałatką, np. taką (jak u mnie):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz