×

Lemoniada arbuzowa



Lemoniada arbuzowa


Lemoniada arbuzowa jest nie tylko pyszna i orzeźwiająca, ale i zdrowa. To świetny napój na upadł. Ochłodzi, orzeźwi i dostarczy mnóstwo witamin i minerałów, ponieważ jest prawdziwą bombą zdrowia. Lemoniada, której głównym składnikiem jest arbuz w prawie 90 proc. składa się z wody i zawiera mało cukru. Do tego ten egzotyczny owoc jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B. Zawiera potas i wapń oraz beta-karoten. Arbuz to także zastrzyk dla urody. Poprawia elastyczność skóry i pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.
Lemoniada z arbuza jest również doskonałą bazą do imprezowych drinków. Jest idealna na przyjęcia w ogrodzie podczas gorących dni, polecam!



  SKŁADNIKI:  

  • ok. 1,5 kg arbuza (ważony przed obraniem)
  • 3/4 szklanki (ok. 3 cytryn) soku z cytryny (można też zamienić jedną cytrynę na 2 limonki)
  • 100 g cukru 
  • 500 ml wody 

  DO DEKORACJI:  

  • kostki lodu
  • listki mięty lub melisy
  • plasterki limonki



  WKONANIE:  

Do lemoniady najlepiej kupić arbuza bezpestkowego, aby nie trzeba było wydłubywać ręcznie pestek. Obecnie trwa sezon na arbuzy i w naszych sklepach najłatwiej jest dostać tradycyjnego czerwonego arbuza z ciemnymi pestkami, więc użyłam właśnie tego.

Wskazówka!
Można też sięgnąć po arbuza żółtego, chociaż te nie są zazwyczaj tak słodkie jak czerwone. 



Z arbuza odkroić skórę, wydłubać większe pestki a miąższ pokroić na małe kawałki. 



Arbuza wrzucić do blendera i wlać sok wyciśnięty z cytryny ( ja użyłam dodatkowo limonki).



Wsypać 100 gramów drobnego cukru (ja dałam mniej, ponieważ nie lubimy zbyt słodkiej). Zamiast cukru można użyć miodu lub syropu klonowego (ok. 4 łyżki). 



Arbuza wraz z dodatkami zmiksować na gładko, ale nie za długo, a następnie przecedzić całość przez grube sitko, aby pozbyć się resztek pestek. 



Do lemoniady dolać ok. 500 ml zimnej wody. 

Wskazówka!
Do lemoniady można też użyć wody gazowanej.

Całość wymieszać i sprawdzić smak. Jeśli jest za słodka lub za gęsta dolać trochę wody, a jeśli za mało słodka - dosłodzić. Lemoniadę z arbuza rozlać do szklanek. Do każdej dodać po kilka kostek lodu, udekorować listkami mięty lub melisy i plasterkami limonki. 



Wskazówka!
Jeśli chcemy, aby nasza lemoniada była klarowna, to zanim dolejemy wodę trzeba ją przecedzić przez bardzo gęste sitko.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger