×

Piersi z kurczaka z pieczarkami



Piersi z kurczaka z pieczarkami

Bardzo proste danie, a jednocześnie bardzo smaczne. Delikatny kurczak obsmażony na złoty kolor, lekki i kremowy sos oraz duża ilość pieczarek. Obiad ten jest daniem codziennym i dość szybkim w przygotowaniu, więc spokojnie można pokusić się o przygotowanie go zarówno w tygodniu jak i w czasie weekendu. Danie można też podać samodzielnie podczas spotkania towarzyskiego np. imienin.


  SKŁADNIKI:  
  • 2 pojedyncze filety kurczaka lub tę samą ilość filetu z indyka, mogą też być polędwiczki z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • po 1 łyżce oleju, masła i mąki pszennej



  WYKONANIE:  

Piersi oczyścić z błonek i kostek, przekroić wzdłuż na cieńsze filety. Mięso delikatnie i tylko troszkę rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami. 



Wymieszać z łyżką oleju i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć filety kurczaka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz.



Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę lub półtalarki.



Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki oraz masło i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią.



Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wsunąć je pomiędzy pieczarki. 



Trzymając danie na ogniu wlać bulion i zagotować.



Wlać śmietankę i delikatnie przemieszać składniki. Gotować przez ok. 2-3  minuty aż sos zgęstnieje.



Dodać posiekany koperek, ja dodałam jeszcze troszkę szczypiorku.



Całość dokładnie przemieszać i gotowe!



Danie można podawać z czym tylko chcemy, np. ze smażonymi kopytkami, ziemniakami, makaronem lub dowolną kaszą: orkiszową lub bulgur.

Kurczak z pieczarkami będzie idealny do surówki z buraczków, ogórków kiszonych czy surówki z kapusty pekińskiej. Wybór należy do Was!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger