Piersi z kurczaka z pieczarkami
Bardzo proste danie, a jednocześnie bardzo smaczne. Delikatny kurczak obsmażony na złoty kolor, lekki i kremowy sos oraz duża ilość pieczarek. Obiad ten jest daniem codziennym i dość szybkim w przygotowaniu, więc spokojnie można pokusić się o przygotowanie go zarówno w tygodniu jak i w czasie weekendu. Danie można też podać samodzielnie podczas spotkania towarzyskiego np. imienin.
- 2 pojedyncze filety kurczaka lub tę samą ilość filetu z indyka, mogą też być polędwiczki z kurczaka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
- po 1 łyżce oleju, masła i mąki pszennej
Wymieszać z łyżką oleju i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć filety kurczaka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz.
Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę lub półtalarki.
Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki oraz masło i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią.
Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wsunąć je pomiędzy pieczarki.
Trzymając danie na ogniu wlać bulion i zagotować.
Wlać śmietankę i delikatnie przemieszać składniki. Gotować przez ok. 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.
Dodać posiekany koperek, ja dodałam jeszcze troszkę szczypiorku.
Całość dokładnie przemieszać i gotowe!
Danie można podawać z czym tylko chcemy, np. ze smażonymi kopytkami, ziemniakami, makaronem lub dowolną kaszą: orkiszową lub bulgur.
Kurczak z pieczarkami będzie idealny do surówki z buraczków, ogórków kiszonych czy surówki z kapusty pekińskiej. Wybór należy do Was!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz