×

Sałatka z buraków i ogórków



Sałatka z buraków i ogórków


Dzisiaj polecam lekką, zdrową i pełną smaku sałatkę z buraków i ogórków. Młode buraczki właśnie teraz są najsmaczniejsze, a przygotowana z nich sałatka to smak, którego nie zapomnicie. Sprawdzi się na grilla czy rodzinną imprezę, wystarczy że dodasz do niej fetę albo ser pleśniowy, a jeśli dodasz orzechy lub pestki dyni, może stać się zdrowym pomysłem na lunch do pracy.

Buraki to warzywo genialne dla dbających o zdrowie, bo oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterol, mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne, poprawiają także urodę. Lista ich zalet jest bardzo, bardzo długa. Surowe buraki mają też niski indeks glikemiczny (IG=35), a gotowane (IG=64). Sałatka z buraków i ogórków jest wprost idealna dla osób odchudzających się (ale nie tylko), ponieważ zarówno buraki jak i ogórki są niskokaloryczne. 




  SKŁADNIKI:  
  • 300 g buraków
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek długi szklarniowy
  • 1/2 cebuli białej lub czerwonej
  • 3 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1 garść mieszanych liści sałaty 
  • ser feta opcjonalnie

  DRESSING:  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz




  WYKONANIE:  

Buraczki oczyść, ale nie obierać i ugotować do miękkości. Moje buraki pochodziły prosto z ogródka, więc były różnych kształtów i różnej wielkości.  




Następnie wystudzić i pokroić mniejsze na plasterki, a większe na półplasterki. 




Ogórki obrać i poszatkować na cienkie plasterki a cebulę posiekać w piórka.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.




  
Do miski wsypać sałatę, ogórki, posiekany drobno szczypiorek oraz koperek. Mój koperek pochodził z zamrażarki, ponieważ pierwszą wysianą partię koperku zerwałam, posiekałam i zamroziłam na później.





Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę cukru, trochę soli i pieprzu. 




Składniki dressingu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Wszystkie składniki w misce wymieszać. Sałatka jest pyszna już na tym etapie, więc już w tym momencie można ją podać do dania obiadowego.




Buraki dodać na końcu i delikatnie wymieszać z resztą sałatki. Tak przygotowaną sałatkę podałam do obiadu.



Wskazówka!
Jeśli wzbogacicie sałatkę o kawałki fety może ona stać się samodzielnym daniem, np . do grilla, na imprezę czy do pracy. Fetę do sałatki należy dodać na końcu i delikatnie wymieszać albo posypać nią sałatkę po wierzchu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger