×

Kompot śliwkowy z cynamonem



Kompot śliwkowy z cynamonem


Śliwki węgierki to jedne z ulubionych śliwek Polaków. Właśnie zaczął się na nie sezon, warto więc je wykorzystać w naszych domach np. do knedli, drożdżówek czy kompotu. Przygotowanie tego ostatniego jest bardzo szybkie i proste, a przy tym napój ten jest pyszny i ma piękny intensywny kolor. Jego aromatyczny smak podkreśli natomiast dodanie cynamonu. Ten w laskach sprawdzi się najlepiej, ponieważ doda aromatu, a nie pozostawi pyłu. Kompot ze śliwek jest zdrowy i idealny do obiadu, polecam!




  SKŁADNIKI:  
  • 500-600 dag śliwek
  • 4-5 L wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu

  WYKONANIE:  

Śliwki umyć i oberwać im ogonki.  



Przepołowić je i wypestkować.



Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić śliwki oraz laskę cynamonu. 



Gotować około 5 minut, aż śliwki zmiękną oraz wraz z cynamonem oddadzą swój smak. W razie potrzeby kompot dosłodzić. Smacznego!



Wskazówka!
To, ile cukru wsypiecie do kompotu zależy od Waszych indywidualnych preferencji smakowych.

Wskazówka!
Aromat kompotu można zmieniać dodając do niego zamiennie cynamon lub goździki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger