×

Sernik ze śliwkami



Sernik ze śliwkami

Zapraszam na pyszny, kremowy sernik z dodatkiem śliwek węgierek, których w obecnym czasie pełno na drzewach. W cieście wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą i idealnie pasują. Dzieje się tak za sprawą lekko kwaskowatych śliwek, delikatnej warstwy serowej oraz chrupiącej kruszonki. Sernik smakuje wybornie i na jednym kawałku nie można poprzestać. 

Warto wiedzieć, że śliwki dostarczają wielu cennych witamin, takich jak A, C i K, oraz minerałów, takich jak potas, żelazo i magnez. Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie, a naturalne antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu.




  SKŁADNIKI:  
  • jajek
  • 2/3 szkl. cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • herbatniki ok. 250g
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1kg sera twarogu z wiaderka




  ŚLIWKI I KRUSZONKA:  
  • 300 g świeżych śliwek, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g mąki
  • 50 g masła, schłodzonego
  • cynamon

  WYKONANIE:  

 W osobnej misce zagnieć mąkę, zimne masło i cukier, aż powstanie kruszonka. Wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej oraz śliwek.



Żółtka oddzielić od białek i miksować razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. 



Następnie wsypać budynie i po łyżce dodawać ser. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać delikatnie do powstałej masy serowej.



Herbatniki poukładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm.



Następnie wylać na nie masę serową. trzeba to zrobić delikatnie, aby herbatniki się nie poprzesuwały. Wierzch wyrównać!



Śliwki umyć, osuszyć oraz przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Następnie pokładać je na warstwie serowej skórą do dołu. Oprószyć je cynamonem.



Ciasto posypać kruszonką. Po upieczeniu stworzy smaczny i chrupiący wierzch.

 


Piec w temp. 180 C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.  Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger