×

Jesienne ciastka orzechowe


Jesienne ciastka orzechowe


Maślane, kruche, pachnące... i rozpływające się w ustach, takie właśnie są ciasteczka orzechowe. Znikają zanim zdążą całkiem ostygnąć. Przepis przewidziany jest na mniej więcej 3 duże blachy. Ładnie trzymają kształt i nie rozpływają podczas pieczenia. Ciastka robi się bardzo szybko i są idealne do porannej kawki lub jako przekąska na święta. Są tak pyszne, że z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli chrupania. Polecam! 




  SKŁADNIKI :  

  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru - 1/2 szklanki
  • 300 g mąki pszennej - 2 szklanki + trochę do podsypywania
  • 100 g mielonych orzechów laskowych -  3/4 - 1 szklanki 
  • 2 żółtka z jajek rozmiar L

  DODATKOWO :  

  • foremki do wycinania ciastek wyciskane


  WYKONANIE :  

Zacząć od rozdrobnienia bardzo drobno orzechów laskowych. Następnie przy pomocy robota planetarnego lub innego urządzenia miksującego zmiksować masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste. Dodać żółtka i krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy laskowe i ponownie wszystko razem krótko zmiksować. 




Na końcu wsypywać porcjami mąkę i miksować na wolnych obrotach. Gotowe ciasto kruche wyjąć z misy miksera i wyłożyć na oprószony mąką blat. Lekko zagnieć, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę. 




Schłodzone ciasto lekko zagnieć, tak aby było bardziej plastyczne, a następnie rozwałkować na cienki placek, nie grubszy niż 5 mm. Ciasteczka wycinać wyciskanymi foremkami. Moje miały kształt listków.





Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej wykrojone ciastka i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach góra/dół przez około 12 minut.




Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby ostygły i lekko stwardniały, dopiero wtedy przełożyć je do szczelnego pojemniczka, np. słoika albo puszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger