Jesienne ciastka orzechowe
Jesienne ciastka orzechowe
Maślane, kruche, pachnące... i rozpływające się w ustach, takie właśnie są ciasteczka orzechowe. Znikają zanim zdążą całkiem ostygnąć. Przepis przewidziany jest na mniej więcej 3 duże blachy. Ładnie trzymają kształt i nie rozpływają podczas pieczenia. Ciastka robi się bardzo szybko i są idealne do porannej kawki lub jako przekąska na święta. Są tak pyszne, że z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli chrupania. Polecam!
SKŁADNIKI :
- 200 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru - 1/2 szklanki
- 300 g mąki pszennej - 2 szklanki + trochę do podsypywania
- 100 g mielonych orzechów laskowych - 3/4 - 1 szklanki
- 2 żółtka z jajek rozmiar L
DODATKOWO :
- foremki do wycinania ciastek wyciskane
WYKONANIE :
Zacząć od rozdrobnienia bardzo drobno orzechów laskowych. Następnie przy pomocy robota planetarnego lub innego urządzenia miksującego zmiksować masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste. Dodać żółtka i krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy laskowe i ponownie wszystko razem krótko zmiksować.
Na końcu wsypywać porcjami mąkę i miksować na wolnych obrotach. Gotowe ciasto kruche wyjąć z misy miksera i wyłożyć na oprószony mąką blat. Lekko zagnieć, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto lekko zagnieć, tak aby było bardziej plastyczne, a następnie rozwałkować na cienki placek, nie grubszy niż 5 mm. Ciasteczka wycinać wyciskanymi foremkami. Moje miały kształt listków.
Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej wykrojone ciastka i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach góra/dół przez około 12 minut.
Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby ostygły i lekko stwardniały, dopiero wtedy przełożyć je do szczelnego pojemniczka, np. słoika albo puszki.













Brak komentarzy:
Prześlij komentarz