Sałatka z sałaty lodowej i fety
Sałatka z sałaty lodowej i fety
Jeśli szukacie lekkiej, kolorowej i pełnej smaku sałatki, która sprawdzi się zarówno
jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska, to ta na pewno jest dla Was.
Sałatka z sałaty lodowej z serem feta, papryką, pomidorami i ogórkiem konserwowym
to niemal klasyka, która nigdy się nie nudzi. To idealne połączenie świeżych warzyw i słonego sera, które orzeźwia i syci jednocześnie.
jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska, to ta na pewno jest dla Was.
Sałatka z sałaty lodowej z serem feta, papryką, pomidorami i ogórkiem konserwowym
to niemal klasyka, która nigdy się nie nudzi. To idealne połączenie świeżych warzyw i słonego sera, które orzeźwia i syci jednocześnie.
SKŁADNIKI:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia czerwona cebula
- 5 średnich korniszonów
- szklanka pomidorków koktajlowych
SOS:
- 4 łyżki oliwy extra
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
DODATKOWO:
- 270g sera sałatkowego
WYKONANIE:
Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić w paski albo w kostkę ok. 1,5x1,5cm, włożyć do większej miski. Dodać pokrojony drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę a czerwoną cebulę w cienkie ćwierć talarki. Dodać obrane i pokrojone w plasterki mniejsze korniszony, a większe w półplasterki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dołożyć do warzyw. Wszystkie warzywa w misce wymieszać.
W osobnej miseczce wymieszać dokładnie składniki sosu, a następnie polać nim warzywa. Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wierzch udekorować pokrojonym w kosteczkę serem feta.










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz