grudnia 13, 2025
INDYK
,
KURCZAK
,
PASZTETY
,
TERMOMIX 5
,
TERMOMIX 6
,
TERMOMIX 7
,
WĄTRÓBKA DROBIOWA
0
Pasztet z piersi indyka lub kurczaka
grudnia 13, 2025
INDYK
,
KURCZAK
,
PASZTETY
,
TERMOMIX 5
,
TERMOMIX 6
,
TERMOMIX 7
,
WĄTRÓBKA DROBIOWA
Pasztet z piersi indyka lub kurczaka
Od kiedy spróbowaliśmy pierwszy raz pasztetu z piersi indyka z TM6, jemy już tylko jego, tym bardziej że przygotowanie go (bez pieczenia) zajmuje zaledwie 20 minut. Jest doskonałą alternatywą, dla tych którzy nigdy piekli żadnego pasztetu w swoim życiu, ponieważ niemal nie wymaga żadnych umiejętności, to jeszcze wiemy z jakiej jakości produktów go wykonujesz. Ten pasztet jest lubiany nie tylko przez nas dorosłych, ale i przez dzieci. Można go jeść na bułce czy chlebie rozsmarowanego lub pokrojonego na 1-centymetrowe kawałki. Nadaje się też do naleśników, pasztecików czy pierogów. My najbardziej lubimy go podanego na świeżutkiej bułeczce razem z kiszonym ogórkiem.
SKŁADNIKI:
- 600 g wody
- 350 g filetów z piersi indyka lub kurczaka bez skóry i kości pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 sucha bułka połamana na kawałki
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Wskazówka!
Do pasztetu można dodać też piersi z kurczaka, np. pół na pół z indykiem (ja zawsze tak robię).
Do pasztetu można dodać też piersi z kurczaka, np. pół na pół z indykiem (ja zawsze tak robię).
DODATKOWO:
- TM7/TM6/TM5
- forma keksowa (30 x 12 x 10 cm)
- plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
Wskazówka!
Wszystkim, którzy lubią słodszą, polecam dodać do pasztetu suszone śliwki na środek keksówki przed włożeniem do piekarnika!
Wszystkim, którzy lubią słodszą, polecam dodać do pasztetu suszone śliwki na środek keksówki przed włożeniem do piekarnika!
WYKONANIE:
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie.
Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1.
Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, pozostawić do namoczenia na ok. 5 min, odstawić. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, odstawić.
Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować 15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 45 s/obr. 4.5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C).
Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa lub rozsmarowywać na pieczywie.
WYDRUKUJ PRZEPIS!














Brak komentarzy:
Prześlij komentarz