×

Pasztet z piersi indyka lub kurczaka

 


Pasztet z piersi indyka lub kurczaka


Od kiedy spróbowaliśmy pierwszy raz pasztetu z piersi indyka z TM6, jemy już tylko jego, tym bardziej że przygotowanie go (bez pieczenia) zajmuje zaledwie 20 minut. Jest doskonałą alternatywą, dla tych którzy nigdy piekli żadnego pasztetu w swoim życiu, ponieważ niemal nie wymaga żadnych umiejętności, to jeszcze wiemy z jakiej jakości produktów go wykonujesz. Ten pasztet jest lubiany nie tylko przez nas dorosłych, ale i przez dzieci. Można go jeść na bułce czy chlebie rozsmarowanego lub pokrojonego na 1-centymetrowe kawałki. Nadaje się też do naleśników, pasztecików czy pierogów. My najbardziej lubimy go podanego na świeżutkiej bułeczce razem z kiszonym ogórkiem.




  SKŁADNIKI:  

  • 600 g wody
  • 350 g filetów z piersi indyka lub kurczaka bez skóry i kości pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 sucha bułka połamana na kawałki 
  • 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki 
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki 
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Wskazówka!
Do pasztetu można dodać też piersi z kurczaka, np. pół na pół z indykiem (ja zawsze tak robię).



  DODATKOWO:  
  • TM7/TM6/TM5
  • forma keksowa (30 x 12 x 10 cm)
  • plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy

Wskazówka!
Wszystkim, którzy lubią słodszą, polecam dodać do pasztetu suszone śliwki na środek keksówki przed włożeniem do piekarnika!



  WYKONANIE:  

Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. 


Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. 


Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, pozostawić do namoczenia na ok. 5 min, odstawić. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.



Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, odstawić.
Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować 15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 45 s/obr. 4.5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). 


Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. 




Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa lub rozsmarowywać na pieczywie.


WYDRUKUJ PRZEPIS!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger