Cynamonowe gwiazdki
Cynamonowe gwiazdki
Trwa okres przedświąteczny i niemal w każdym domu, w którym są dzieci piecze się obecnie pierniki, które są symbolem Bożego Narodzenia. Zaletą wspólnego pieczenia i dekorowania ciastek jest budowanie magicznej atmosfery, która towarzyszy grudniowym świętom. Ponadto, przyprawy korzenne, które są składnikami pierników symbolizują bogactwo, słodkie życie i pomyślność na nadchodzący rok. Pozostając w atmosferze świąt, jako alternatywę polecam upiec inne równie pyszne ciastka - cynamonowe gwiazdki. Ciastka wycinania się foremką właśnie w kształcie gwiazdki a do ciasta dodaje cynamon, który jest przecież jednym ze składników przypraw korzennych. Cynamonowe gwiazdki są idealnie kruche i pyszne. Można je, podobnie jak pierniki ozdobić lukrem, ale są równie smacznie bez dodatków. Z przepisu wychodzi ok. 50-60 gwiazdek. Wesołych Świąt!
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy 30g
- 1 duże jajko
- 2 duże łyżki płaskie cynamonu
DODATKOWO:
- foremka w kształcie gwiazdki (rozmiar 6cm) lub inna foremka o podobnym rozmiarze, można też użyć wałka z wytłaczanym wzorem
WYKONANIE:
Do misy naczynia miksującego (np. robota planetarnego, termomixa) wsypać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
Do składników sypkich wbić jedno duże jajko oraz dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na tarce o na dużych oczkach.
Masło można zastąpić margaryną do pieczenia, np. "Kasią", zaś jajko na około 40 gramów kwaśnej śmietany 12%.
Składniki szybko wyrobić mikserem z hakami do ciasta kruchego lub w termomixie. Z ciasta uformuj kulę. Zawinąć ją w przezroczystą folię spożywczą i umieścić w lodówce na dwie godziny lub całą noc, jeśli oczywiście macie na to czas (ja zazwyczaj go nie mam, więc nie odkładam ciasta do lodówki, tylko od razu ciasto wałkuję).
Po wyjęciu z lodówki ciasto zrobi się znacznie twardsze, dlatego należy odłożyć je na blat lub stolnicę i odczekać, by ponownie lekko zmiękło. Blat/ stolnicę oprószyć mąką. Następnie odkrawać po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości minimum 4-5 mm. Przy pomocy foremki w kształcie gwiazdek (u mnie rozmiar 6 cm) wycinaj ciasteczka.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Wycięte cynamonowe gwiazdki układać na blaszce obok siebie. Między ciasteczkami zachować niewielkie odległości, ponieważ tylko odrobinę rosną jeszcze w piekarniku.
Na bieżąco zagniatać po kawałku pozostałe ciasto i wycinać kolejną porcję gwiazdek. Z przepisu wychodzi ok. 50-60 ciastek o rozmiarze 6 cm, dlatego potrzebna jest jeszcze druga duża blacha i drugi arkusz papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, należy szykować już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.
Ciastka można piec też w zwykłych prostokątnych blaszkach do ciasta.
Gwiazdki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowej półce. Czas pieczenia to 12-15 minut (do lekkiego zarumienienia). Każdą porcję upieczonych ciasteczek odkładać na kilka minut na kratkę do ich ostygnięcia.
Cynamonowe gwiazdki najlepiej smakują po całkowitym przestudzeniu. Są wówczas idealnie kruche i pyszne. Można je jeść bez dodatków.
Jeśli ciastka pieczemy z myślą o Świętach, to warto ozdobić je lukrem klasycznym. Zanim lukier zastygnie warto zatopić w nim jadalny brokat, czy też posypki i inne cukrowe lub czekoladowe dekoracje. Sprawdzony przepis lukier znajdziecie tutaj:
https://sielskagosia.blogspot.com/2023/04/lukier-klasyczny.html
Ciastka przechowywać w słoiku lub puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej. Smacznego!

















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz